Uzavře se tím tak příběh muže, který byl v Rakvicích výraznou osobností, ale jehož také tragédie z roku 1936 doživotně poznamenala a v očích mnoha obyvatel uvrhla v nemilost. „Pro mě je nejdůležitější, aby na osobnosti rakvického společenského života nebylo zapomenuto,“ říká starosta Rakvic Radek Průdek.

Je sobota čtyři hodiny odpoledne a kolem pomníků utonulých dětí se začínají shromažďovat lidé.

Přítomní se nebojí dát najevo své emoce. Vnučka Horňanského Bohumila Freitichová při poděkování za uctění památky a uložení ostatků jejího dědečka a babičky jen těžko hledá slova a při své řeči se zadrhává. Jen těžko potlačuje slzy.

Při tragédii z 26. května 1936 se v řece Dyji na Břeclavsku utopilo jednatřicet školáků. Převážela je tato pramice. Snímek je z doby ještě před osudným výletem dětí.
Tragédie 1936: smíření s učitelem, který pod tlakem opustil Rakvice

Podobně se jistě cítí i další, ale ti nemusí mluvit. Dojetí přiznává i starosta Průdek. „Dojatý jsem byl. Velmi mile mě překvapila účast Horňanského žáků. Musíme si uvědomit, že to jsou lidé, kterým je přes osmdesát let a neváhali vážit cestu z Brna i dalších míst,“ vyzdvihuje Průdek. A zdůrazňuje i další rozměr akce, kterou je setkání Horňanského příbuzných.

Obřad sleduje na rakvickém hřbitově asi dvě stě lidí. Od nejmenších po ty starší. Kromě Rakvičanů a učitelovy rodiny jsou tu třeba obyvatelé Železného na Brněnsku, Horňanského rodiště, odkud přijel celý autobus.

Předseda valtické jednoty Československé obce legionářské František Trávníček ještě před uložením uren pod zem připomíná Horňanského přínos. V Rakvicích stál například za vznikem tehdejší měšťanky a za první světové války bojoval jako legionář na východní frontě, kde se osobně potkal i s Tomášem Garrigue Masarykem.

Celkem osmnáct kmenů stromů odstřelili hasiči-střelmistři během tohoto týdne na dolní nádrži vodního díla Nové Mlýny.
Odstřel stromů na Nových Mlýnech skončil. Potápěči strávili pod vodou 20 hodin

VÍCE SE DOČTETE VE ČVRTEČNÍM VYDÁNÍ TÝDENÍKU NOVÝ ŽIVOT