Pod jeho dohledem si dospělí ještě v neděli dopoledne vybírají, jestli si projedou více než padesátikilometrovou Burčákovou trasu, nebo se vydají na osmadvacetikilometrový okruh Pohodové stezky. „Tuto dobře organizovanou akci vybral zeťák. Atmosféra tady je bezvadná, a na trati si ji vyzkouším podruhé. Burčák a víno ochutnám, až budu v cíli,“ svěřuje se před startem Jiří Havel, který ve Valticích tráví celý prodloužený víkend.

Osmadvacet kilometrů v okolí Valtic čeká poprvé na Helena Kmoníčkovou z Pardubic. „Přilákala mě sem zvědavost. Nevím, co mě čeká. Ani jsem netrénovala, tak jsem si zvolila Pohodovou stezku,“ přibližuje Helena Kmoníčková, které fandí její syn.

Ten už má za sebou dětský závod. „Celkově jsem byl čtvrtý a mezi kluky třetí,“ říká spokojený Jindřich Matyáš Kmoníček.

Odstraňování následků noční dopravní nehody při sjezdu z D2 u Břeclavi.
Hromadná nehoda zablokovala výjezd z dálnice D2 . Zranili se čtyři lidé

Pořadatelé letos slaví jubilejní desátý ročník. „Chtěli jsme proto závod udělat mnohem větší. Plánovali jsme i časovku do vrchu a předpokládali jsme, že se vyšroubujeme na nějakých tisíc lidí,“ nastiňuje plány organizátorů kousek od startu ředitel závodu Kamil Balga.

S plány zamíchalo nejen počasí, ale hlavně koronavir. „Nakonec je tady kolem pěti set lidí, což je fajn. Přijeli z celé republiky. Cílem závodu je to, aby sem na svatováclavský víkend přilákal lidi, a ti si tu projeli. A pak se sem taky vraceli s přáteli, s rodinami nejen na závod, ale i jindy a projížděli si okolí a zajeli se podívat i do Rakouska,“ vysvětluje Balga.

Toho ale mrzí to, že letos museli příchozí přijít v souvislosti epidemiologickými opatřeními o doprovodný program. „Zrušili jsme tak šlapání hroznů i soutěž o nejlepší plíce v rychlosti natahováním koštýřem,“ dodává ředitel.