V zámeckých komnatách panuje v závěru ledna čilý ruch. Mezi řemeslníky, natěrači a opraváři balancující na vysokých žebřících i lešení ženy s štětci a kartáči. „S velkým generálním úklidem začínáme obvykle už v listopadu po skončení hlavní sezony. Obnáší to poměrně náročné práce, protože zvláště reprezentační sály jsou hodně vysoké a mají vyřezávané stropy. To znamená postavit lešení, po němž musí děvčata vyšplhat do výšky sedmi metrů a pěkně štětečkem oprášit veškeré řezby,“ oceňuje na místě pracovníky zdejší kastelánka Ivana Holásková.

Očistou prochází podlahy i nábytek. Ta nejnáročnější práce zaměstnance ale ještě čeká. „Na jaře začnou s umýváním oken, těch je na zámku pět stovek. A všechna se umývají poctivě ručně,“ dodává Holásková.

Ilustrační foto.
O 30 korun více. Za vstup na zámek v Lednici si lidé připlatí, do parku zdarma

Rušno je i v unikátním zámeckém skleníku. Už ve vstupních dveřích ovane příchozího tropické klima a pohltí zelená džungle. Čas na rozjímání ale teď zrovna květena a vzrostlé palmy nenabízí. Přednost tu mají kolečka s hlínou, lopaty a motyčky v rukou zahradníků. „Momentálně upravujeme porost ve skleníku, což je každoroční příprava na návštěvnickou sezonu. Udržujeme rostliny v takové velikosti, aby se nám sem vešly. Například fikusy v tomto prostředí jsou schopny narůst až dva metry za rok. Náš skleník je ale pouze osm metrů vysoký,“ usmívá se Oto Bernad, správce zámeckého parku, k němuž skleník náleží.

Za barevně rozkvetlými orchidejemi a anthuriemi ukazuje Bernad na nejcennější unikát. „Tohle je odhadem čtyři až pět set let starý Píchoš Altensteinův, cykas dovezený na zámek z jižní Afriky. Pochází z přirozeného prostředí. Tato mohutná rostlina, která patří k nejstarším dosud žijícím na naší planetě, vyžaduje zvláštní péči a velmi složitě se množí. My tady máme jednu z nejstarších rostlin tohoto druhu v Evropě a jedinou v republice,“ ukazuje Bernad.

Úklid s kartáči na holích

Skleník se v zimní období vytápí na zhruba dvacet stupňů Celsia, má ale i chladnější část pro jiné druhy rostlin. U vrcholu skleněné klenby se z plošiny ohání kartáčem mladík, jehož úkolem je očistit konstrukci od nánosů. Čeká u něho natěrač, aby dal poté železu novou bílou barvu.

Výsadbě kapradin se právě věnuje Dana Půlkrábková. „Už to bylo přerostlé, dávali jsme kompletně nový substrát, do něhož nyní vysazujeme nové rostliny,“ vysvětluje zahradnice.

Zelený porost na malých skleněných tabulkách se snaží kartáči na dlouhých holích odstranit tři ženy. „Máme to místo cvičení,“ nestěžují si na namáhavou práci.

Pisila čáponohá se vyskytuje na Lednických rybnících.
Lákají ornitology i ze zahraničí. Lednické rybníky mají ochranu už 70 let

Na konečný úklid mají pracovníci zámku už jen týden. „Každoročně začínáme sezonu už v únoru o víkendech. Na první návštěvníky se budeme těšit tedy už v sobotu čtvrtého února. Uvidí reprezentační sály a přístupný bude také skleník,“ zve k zimním prohlídkám zámku i do tropů kastelánka Holásková.

Zda návštěvníci přijdou na památku v tak hojném počtu jako loni, si zatím netroufá odhadovat. „Nastává všeobecné zdražení, jak na to budou naši návštěvníci reagovat, teprve uvidíme. Ale loňská sezona byla velmi úspěšná, tak doufám, že na ni letos navážeme,“ věří Ivana Holásková. Lednický zámek loni navštívilo na 350 tisíc lidí, nejvíc v celé republice. Prvenství zájmu turistů si mezi památkami drží už několik let.