Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Rodinnou tradici výroby vína u nás započal již můj stařeček, který pomyslnou štafetu předal svému synovi, mému otci Jaroslavu Buriánkovi, a ten se snažil veškeré své zkušenosti a lásku k vínu předat svým dvěma synům. To se úspěšně podařilo. Můj bratr Pavel Buriánek pracuje ve vinařství Kosík ve Tvrdonicích a já s mým otcem jsme založili v roce 2007 naše vinařství.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Výrobu vína nepovažuji za žádné tajemství, jde o dodržení určitých, ve své podstatě jednoduchých postupů při zpracování a školení vín. Vinař se musí řídit především svou chutí a chutí svých zákazníků.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Vyrobit víno tak, aby lidi osvěžilo a dobře naladilo.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
Někdy více, někdy nic. To záleží na společnosti a na období.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Za nejkrásnější chvíle považuji každé vinobraní, kde je vidět zhodnocení veškeré usilovné práce vinaře ve vinici. Nejhorší chvíle nám vinařům přináší rozmary počasí jako jsou celoroční sucha nebo jarní mrazy.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Za největší úspěch považuji ocenění a pochvalu zákazníka při ochutnávce našich vín. Co se týká výstav vín, tak s vínem z našeho vinařství se setkáte pouze na regionálních výstavách v okolí, kde každoročně posbíráme několik vítězů jak jednotlivých odrůd, tak i hlavních vítězů celé výstavy.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Z odrůd vín mám nejradši tradiční, které do našeho regionu patří a vždy patřily. Při zpracování a výrobě vína nelze opomíjet některé tradiční ani moderní postupy. Nejvíc záleží na přírodě a podle toho je potřeba k vínu v daný rok přistupovat.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Ostatní vinaře nepovažuji za konkurenty. Každý má své určité postupy při zpracování a výrobě vín, které přináší milovníkům tohoto moku rozmanitost vůní a chutí.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Mám dva syny, tak doufám, že jednou převezmou pomyslnou štafetu našeho vinařství.