Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Má vinice o výměře tři hektary a ročně vyprodukuje patnáct tisíc lahví vína. Vyrábí pouze přívlastková vína – například pozdní sběry či výběry z bobulí. Jak se svěřuje, není zastáncem uniformních vín vyráběných řízeným kvašením, v oblibě má spíš moderní metody a svižná vína.

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na redakce.breclavsky@denik.cz

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Díky rodinné tradici a restituci v devadesátých letech. Moji dědečci i strýc se o víno a vinaření zajímali. Když rodičům vrátili v restituci vinice v Moravské Nové Vsi, začali jsme se o ně starat, i přesto, že jsme bydleli v Břeclavi. Staré vinohrady nahradily nové, část pozemků jsme odkoupili. I když rodiče, bratr i já jsme měli mnoho jiných, náročných povinností i zájmů, vinaření se nám zdálo být jakýmsi, i když náročným, relaxem. Poté jsme koupili starý vinný sklep, ten jsme kompletně zrekonstruovali. Dnes v něm vyrábím víno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Musí se setkat v pravou chvíli kvalitní materiál, šetrná technologie a vinařovo know – how.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Neexistuje pouze osmihodinová pravidelná pracovní doba. Víno je živý produkt, a ten neustále pracuje a vy s ním.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Méně než velké množství.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Příjemné pro mne je to, že se lidé k mým vínům vracejí. U dobrého vína nemůžete zažít nic nepříjemného.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Nevím, jestli se úspěch či neúspěch v této oblasti měří certifikáty a diplomy. Mě ale těší, že ocení mé víno zkušení a uznávaní vinaři ve sklepě i vinotékách, ale také klienti, kteří si najdou právě to své víno. Na trhu jsem dva roky a lidé začínají vnímat i mou grafickou značku a řadí k ní má vína, a to je pro mne ta pravá hnací síla.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Mám rád moderní věci a totéž platí i o vinařství a víně. Jsem zastáncem svižných vín. Tady je namístě moderní technologie nejen při samotném zpracování vína, ale také při obhospodařování vinic. Osobně nejsem zastáncem uniformních vín vyráběných řízeným kvašením. Raději preferuji plnější a výrazně odrůdová a zároveň originální vína. Nejsem odpůrcem vysazování nových odrůd v naší oblasti. V poslední době sleduji prosazování zahraničních odrůd, jako jsou Tempranillo, Viognier, Chenin blanc nebo Shiraz, které díky skvělému klimatu v Moravské Nové Vsi výborně vyzrávají, a to je základ pro vynikající vína.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Dovolím si odlehčit tento rozhovor. Ve své věkové kategorii nemám žádnou konkurenci. Vážím si všech vinařů, kteří vyrobí kvalitní vína s láskou a pokorou, protože v této profesi to jinak není možné.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Samozřejmě ano. Jinak bych nebyl ochoten investovat tolik času a peněz pro vybudování své firmy. Vlastně začínám.

close zoom_in Doporučení: víno pro dnešní večer
Doporučuji Sauvignon 2009, moravské zemské víno, polosladké, třináct procent alkoholu, zbytkový cukr 27,5 gramu na litr, obsah kyselin 6,5 gramu na litr. Jedná se o víno zlatožluté barvy, ve vůni i chuti velmi intenzivní broskve a meruňky, zakončené příjemnou kyselinou, která dodává harmonickou dochuť zbytkovému cukru. Meditativní víno, které neurazí ani milovníky suchých vín díky své vyváženosti. Michal Uher
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu v Břeclavském deníku Rovnost.