„Nejvíc mne vytočil bod f), kde se píše, že pro stavby neuvedené v předcházejících bodech bude rozhodnutí o umístění stavby stát dvacet tisíc korun. Právě sem budou spadat všechny vinařské stavby sklepů či provozoven," zvedá varovně prst Petrásek.

Nejen podle jeho názoru novela výrazně uškodí zejména menším vinařům. Pokud budou chtít totiž například opravit či vylepšit svůj sklep, namísto dosavadních pár stovek zaplatí od nového roku třicet tisíc korun. Dvacet tisíc za územní rozhodnutí a deset tisíc za stavební povolení.

„Je to velká podpásovka. Příští rok jsem chtěl přistavovat menší zpracovnu. A opravovat fasádu na sklepě. S navýšenými poplatky se náklady vyšplhají skoro na dvojnásobek," kroutí hlavou vinař Marek Suský z Velkých Pavlovic.

Nic jiného než zaplatit výrazně vyšší poplatky mu ale podle jeho slov nezbude. „Kdo se chce rozvíjet, musí investovat. Ať se ale pak ti nahoře nediví, že se každý podnikatel bude snažit odvádět státu co nejméně peněz," naznačuje.

Nejhorší podle Suského je, že zvýšení poplatků nahraje překupníkům s vínem, kteří nemají žádnou provozovnu.

Petrásek, který je spjatý se samozvanou republikou bořetických vinařů Kraví hora, to nechce nechat jen tak. „Na poslední demonstraci v Brně si vinaři slíbili, že když příště kterékoliv ministerstvo zase vymyslí podobnou blbost, která je bude ohrožovat, znovu se sejdeme. Ale tentokrát před Strakovkou a povedou je zase Kravihorci," vyzývá ostatní vinaře k činu.

Od ledna se zvýší i další poplatky a povolení ke stavbám. Například stavební povolení na rodinný dům, které dosud vyšlo na tři sta korun, bude nově stát pět tisíc. Ještě více se prodraží bytový dům s více než třemi byty. Jeho povolení místo současné tisícikoruny přijde na deset tisíc korun.