„V módě je teď odkalený burčák, který je příjemnější k pití. Má ale tu nevýhodu, že jeho výroba netrvá čtyři či pět dní, ale ještě asi o dva dny déle,“ říká zkušený vinař, který každoročně dodává burčák na vinařské slavnosti.
Se sběrem hroznů chce začít až v příštím týdnu. „Cukernatost raných odrůd je kolem čtrnácti až patnácti, týden jim ještě nějaký ten stupínek přidá,“ líčí vinař, který během sezony vyrobí asi sto hektolitrů na tři vinobraní.
Na českém trhu bude zřejmě cena burčáku stejná jako tomu bylo loni. „Hroznů je dostatek. Cena se proto bude pohybovat kolem čtyřiceti až padesáti korun za litr. V Praze jsem ale viděl burčák i za sedmdesát korun,“ dodává.
Kvalitní burčák se podle Pazderky pozná především podle barvy. Nepřípustná je tmavě hnědá. Naopak hodnotný nápoj ji má světle hnědou až zlatavou.