„Návštěvníci se mohou těšit na degustaci více než tří set padesáti vzorků vín a také atraktivní doprovodný program," láká na Mikulovsko ředitel festivalu Juraj Flamik z Nadace Partnerství.

Jarní festival nabídne přehlídku 35 vinařů z regionu. Lze mezi nimi najít taková jména, jako je Vinařství Volařík s titulem Vinař roku 2011, Víno Marcinčák nebo Tanzberg.

„Kořením festivalu jsou ale malí vinaři. Jejich vína v obchodech a restauracích jen tak nenajdete. Když se v této oblasti konal festival v roce 2009, zvítězil ve festivalové anketě Šampion vín Maxmilián Holec z Perné. Ten ročně produkuje jen několik tisíc lahví, a proto se s jeho víny nemáte šanci potkat nikde jinde než právě v jeho sklepě. A takových zajímavých malých vinařů na festivalu najdete několik," říká Flamik.

Cimbál i čokoláda

Největší nabídka vinařů a vín bude v Mikulově, kde své sklepy otevře hned jedenáct vinařství. V Perné se představí devět vinařů, v Bavorech tři, v Dolních Dunajovicích sedm a v Březí pět vinařů. „Věřím, že nádherné kulisy jižních svahů Pavlovských vrchů doplní ochutnávku vín nezapomenutelným způsobem," doufá Flamik v přízeň počasí.

K festivalu patří i pestrý doprovodný program. Už v pátek nabízí mikulovský hotel Galant možnost labužnického zážitku na čtyřchodovém degustačním menu.

„Folklor na návštěvníky čeká téměř ve všech obcích. Hned pět cimbálových muzik zahraje na nejrůznějších místech regionu. Na programu budou i řízené degustace, různé soutěže, netradiční trio s vozembouchem a sama jsem zvědavá na snoubení vín s čokoládou ve Vinařství Volařík," těší se i manažerka festivalu Barbora Pavlíčková.

Do předprodeje organizátoři dali patnáct set vstupenek. Už nyní je jich prodáno více než tisíc. Festival začíná oficiálně v sobotu, kdy se sklepy otevřou od deseti do jednadvaceti hodin. A v neděli pak od deseti do patnácti hodin.