„Odrůda Augustovskij je taková vinařská rarita. Jde nejspíš o nejranější odrůdu na Moravě. Letos ale bude náš první burčák nejen z této odrůdy, ale i z odrůdy Irsai Oliver. Nejzralejší hrozny odrůdy Augustovskij si totiž ve vinohradu našly srnky a přes půl úrody této odrůdy nám sežraly," poznamenal ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný.

Ve stejný den jako on vyrazil poprvé sbírat hrozny i Miloslav Machuča. Cukernatost hroznů Irsai Oliver dosáhla v jeho vinohradu 14 stupňů, což je u prvních sbíraných hroznů obvyklé. Na šesti hektarech pěstuje Machuča odrůd několik. „Rozložení je takové, abych měl burčák po celou sezonu, tedy do října. Po Irsai Oliver bude dozrávat Muškát Moravský, Müller Thurgau, Veltlínské zelené a naposledy Sauvignon téměř zároveň s Ryzlinkem Rýnským," uvedl Machuča, který každoročně vyrobí přibližně patnáct tisíc litrů burčáku.

Jak poznáte kvalitní burčák? Napovědět může video:

Jak poznat kvalitní burčák? Zeptali jsme se jihomoravského vinaře Bronislava Vajbara ve Vinotéce & Vinném baru Zaječí. | Video: Deník/Přemysl Spěvák

Machučovy stánky se na stálých místech v Lednici, za Valticemi a u Novomlýnských nádrží objeví určitě už v sobotu, podle rychlosti kvašení možná i v pátek. Vinné sklepy Valtice počítají s prodejem prvního burčáku v pátek večer. Vinařství jej nabízí pouze ve vlastní Vinařské pohotovosti ve Valticích. „Od tohoto víkendu bude k dispozici burčák každý víkend, poté přejdeme na denní bázi, jak bude postupovat vinobraní," dodal Šťastný. Zahájení hlavní části vinobraní očekává v prvním či druhém týdnu v září, jak tomu bývá dlouhodobě.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, tak časný prodej ale nebývá obvyklý, v minulých letech byl první burčák z raných odrůd k dispozici obvykle mezi 5. srpnem a 20. srpnem.