Předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo jednal včera se svými kolegy ze států Evropské unie v Bruselu. Vinaři totiž v drtivé většině nejsou spokojeni s návrhem Evropské komise na reformu společné organizace trhu s vínem.
„Komise návrh přijala, aniž by zohlednila jakékoli naše připomínky, a bez ohledu na to, co schválila Rada Evropské unie a Evropský parlament,“ uvedl tajemník svazu, vinař Martin Půček.

Za jeden z nejpalčivějších problémů navrhované reformy považuje zákaz přidávání cukru k obohacení vína. „Je to postup, který množství států především střední Evropy používá už dvě stě let,“ upozornil Půček. Mezi jinými vyjmenoval Slovensko, Maďarsko, Slovinsko nebo Lucembursko.
Komise ale argumentuje, že cukr je látkou vínu cizí. „To je měření dvojím metrem. Jihoevropské státy do vína běžně přidávají zcela syntetickou kyselinu vinnou. Vína dovážená ze Spojených států zase obsahují až pětatřicet procent přidané vody,“ poznamenal Půček.

Počasí posledních let moravským vinařům přálo. Cukr téměř používat nemuseli. V nepříznivých letech by ale schválení návrhu znamenalo, že na výrobu vína by se používaly mošty. Dovážené. „V českém víně by tak bylo třeba pětadvacet procent italského moštu. Naše vína by už nebyly naše,“ obává se vinař. Používání moštu by podle něj také zvýšilo cenu. Je totiž dvakrát dražší než cukr.

Převratnou novinkou v návrhu na reformu jsou také změny v označování vína. „Pravidla pro označování výrobků se zjednoduší. Také na vínech bez zeměpisného označení se bude poprvé uvádět odrůda a ročník,“ popsala vedoucí zastoupení Evropské komise v Česku Irena Moozová…

Více v Břeclavské Deníku 12. července

zamyšlení