„Irsai Oliver děláme prvním rokem. Vždycky jsme vyráběli burčáky, proto s nimi letos začínáme právě touto brzkou odrůdou. Jedná se o panenskou sklizeň.
Burčák nabízíme už od druhého srpna,“ prozradil manažer obchodu Jan Rozek.
Podle jeho slov burčák odebírají i vinotéky. „Zásadně se vyhýbáme lidem, kteří by ho mohli prodávat u silnic. Na naše papíry by potom nabízeli kdoví co.
Ptáme se proto každého, odkud přijel. Zrovna dneska jsem tady měl pohovor s jedním takovým zájemcem. Chtěl si vzít dvacet litrů, což je velmi neobvyklé. Chtěl na ně zřejmě získat papíry a zbytek na ně prodávat ze svého,“ vysvětlil Rozek.
Burčák ve strachotínské firmě dělají záměrně hodně sladký, aby si mohl zákazník sám pohlídat podíl alkoholu. „Zákazník si ho odveze a burčák kvasí u něho doma. Může si tak pohlídat správný termín kvašení. Vydrží mu čtyři dny,“ doplnil vinař.
Hrozny na burčák se trhají podle potřeby. „Děláme probírku vinohradu. Postupně podle ochutnávek potom vyrábíme burčák. Zatím mají hrozny pěknou cukernatost. Je to způsobené nejen polohou vinice, ale i tím, že jsou na ní položené kameny, které jí ohřívají.