„V létě nabídnou Moravská Nová Ves, Prušánky, Poddvorov a Hrušky několik vinařských akcí, kterými chtějí oslovit vinařskou veřejnost. První z nich je společný Festival otevřených sklepů, který se uskuteční prvního a druhého června," říká Juraj Flamik z Nadace Partnerství, která festival na Podluží připravuje.

Vinaři z „Velkých Podlužic" chtějí odkazovat především na bohatou historii svého vinařského regionu. „Révu vinnou do svého tábora v obci Mušov přinesly šest set padesát let před Velkomoravskou říší římské legie. Zeměpisně je to jen třicet kilometrů od centra dnešního regionu Podluží, ve kterém se nachází i jedno z možných sídel knížete Svatopluka, hradiště v Mikulčicích," cituje historiky Flamik.

K rozšíření vína na Velké Moravě přispěla i křesťanská mise svatého Cyrila a Metoděje v roce 863. A když se při křtu nejstaršího syna českého knížete Bořivoje – Spytihněva, popíjelo víno, první sud údajně pocházel z Moravy, od samotného velkomoravského knížete Svatopluka.

V nadsázce Flamik dodává, že při jedné ze svých návštěv sklepů na Podluží považoval i Jára Cimrman za velmi pravděpodobné, že legendární Svatoplukovy pruty, symbolizující neporazitelnost bratrské soudržnosti, byly právě pruty révy vinné z Podluží.

„Rozhodli jsme se tohoto příkladu následovat a svázali jsme pruty révy z vinic našich obcí. Doufáme, že nám tento krok pomůže k pozvednutí věhlasu vína z našeho regionu," vysvětluje jeden ze zakládajících členů sdružení Luděk Košut.

Pokořené Bílovice

Oblast Podluží je známá jako „království malých vinařů". Podle Lubomíra Glose z Moravské Nové Vsi, uznávaného vinaře, vinohradníka a otce odrůdy Cabernet Moravia, je spolupráce vinařů v tomto regionu nezbytná.

Počtem 1146 pěstitelů révy vinné tak Velké Podlužice rázem předčily o 135 pěstitelů největší tuzemskou vinařskou obec Velké Bílovice a v celkové ploše vinic jsou srovnatelné. „Zbývá nám spočítat počet sklepů, které mají vinaři na území Velkých Podlužic. Kdyby to bylo na velkobílovické Belegrady málo, pustíme se do výstavby dalších," slibuje s úsměvem vinař Košut.

Odborník na vinařskou turistiku Flamik je přesvědčený, že spolupráce malých vinařů je klíčem k úspěchu.

„Dobře fungující spolky vinařů dnes ve vinařské turistice úspěšně konkurují velkým firmám. Osobní kontakt a následný prodej vína ze sklepa je pro malé vinaře nejlepší prodejní strategií. Velké Podlužice budou lákat pestrostí vína i folklóru a stanou se pro Velké Bílovice silnou konkurencí," míní.

Podpořit dobrý start nové vinařské velkoobce by měl i Festival otevřených sklepů, který se uskuteční v prvních dvou červnových dnech.