Celý oblek vyjde na šestnáct tisíc korun. Svým členům na něj přispívá svaz vinařů čtyřmi tisíci, nečlenům dvěma. „Uskutečnila se už čtyři kola měření. Máme asi pětadvacet až třicet objednávek. Reakce veřejnosti je příznivá. Kdyby se nám jich podařilo udělat za rok do stovky, byli bychom spokojení,“ sdělil výkonný ředitel svazu Martin Půček.

Cílem bylo spojit vinaře pod jednu hlavičku. „Za vzor jsme si vzali Rakušany, kteří na slavnosti chodí v jejich speciálním obleku. Tady má tradici kroj, proto jsme tam nechali určité prvky zakomponovat,“ řekl Půček.

Oblek se vyrábí v pánské i dámské verzi, odlišují se jen výšivkami na klopě. „Je šedé barvy, má jednoduchý střih se stojáčkem. Dominantní jsou na něm výšivky v barvách černé a vínové, které vycházejí z moravského folkloru a lidových tradic, odkazují na vinařskou tematiku. Klíčovým symbolem je hrozen vinné révy,“ přiblížil Půček. Při návrhu kalhot se vinaři inspirovali husarskými nohavicemi.

Ilustrační foto
Cyklisté se vyhnou ucpanému městu. Po sedmi kilometrech nových cyklotras

O oděvu už slyšel i vinař Marek Špalek z vinařství Špalek v Novém Šaldorfu na Znojemsku. „Díval jsem se, že obsahuje prvky, které vychází z dobových krojů. To se mi líbilo. Přesto o jeho nákupu neuvažuji. Mám vlastní styl oblékání,“ reagoval Špalek.

Krška ho chce nosit na slavnostní vinařské akce. Do Salonu vín, který valtické centrum zaštiťuje, ho kupovat neplánuje. „Kroj je slavnostní uniforma. V Salonu vín je to pracovní záležitost. Navíc ve sklepě je zima, pracovníci mají zateplené oblečení,“ zdůvodnil Krška.