Radost z úspěchu měli také zástupci Chateau Valtice. „Získat šampiona Valtických vinných trhů je pro nás obrovská pocta, jednak protože jde o velmi prestižní a vůbec nejstarší výstavu v České republice a také proto, že jsme na této výstavě šampiona dlouho nezískali. Radost je o to větší, že jsme šampiona získali s tradiční odrůdou Svatovavřineckou, které se na Moravě pěstuje vůbec nejvíc na světě. Víno zrálo téměř dva roky v barriquových sudech a je krásně sametové s velkým dlouhotrvajícím vjemem a s jemným nádechem sušených švestek, povidel, skořice a kakaa,“ přiblížil marketingový ředitel firmy David Šťastný.

Mezi zahraničními víny se stalo šampionem Rulandské bílé 2017 z vinařství Golguz ve slovenském Hlohovci. „Máme radost a velmi si toho ceníme. Víno je z naší nejstarší čtyřiačtyřicetileté vinice, je plné, ovocné a má potenciál,“ sdělil za vinařství Miloslav Holík.

Košt vína. Ilustrační foto.
Nadšenci se vydají za vínem. I v noci

Degustátoři ve zrekonstruovaném Centru Excelence ve Valticích hodnotili od úterý do čtvrtka celkem 708 vzorků vín z 128 vinařství z Moravy, Čech, Slovenska i Rakouska. Odborná komise složená z předních vinařských expertů z celé republiky pak v pátek vybrala absolutního šampiona mezi bílými, červenými a zahraničními víny pro letošní rok.

Podle předsedy odborné komise Jakuba Šebesty nebylo jako každý rok jednoduché vybrat ty nejlepší. „Vína, která byla letos představená, jsou nádherná. Ze sedmi stovek vzorků vybrat ty nejlepší, to není záviděníhodné,“ komentoval Šebesta.

Letošní ročník Valtických vinných trhů se koná jedenáctého a dvanáctého května v prostorách jízdárny a dvora valtického zámku. Účastníci se mohou tradičně těšit i na pokus překonání rekordu v hromadném přiťuknutí medailovým vínem.

Den Země na Kraví hoře. Ilustrační foto
Pohladí zvířata, zasadí strom. Lidé na jižní Moravě oslaví Den Země