„Zhruba šest set tisíc lahví mladých vín, která jsou určená k rychlé spotřebě, letos uzavřeme šroubovacím uzávěrem. Technologie šroubovacích uzávěrů se závity je v současné době nejlepším způsobem, jak udržet vysokou chuťovou kvalitu, svěžest a mládí vína,“ vysvětlil kroky Vinařství Zaječí, které ročně vyprodukuje až tři miliony lahví, jednatel společnosti Ivo Kaňovský.

Podle něj vinařství plánuje každým rokem počty takto uzavřených lahví uzavřených navyšovat. S klasickým korkovým uzávěrem do budoucna ponechá pouze vína určená k archivaci.

Zaječské vinařství se tak stane prvním českým producentem, který se k tomuto kroku po vzoru zahraničí rozhodl. Tam je uchovávání vín v lahvích uzavřených šroubovacími špunty běžné. Na Novém Zélandu jde až o osmdesát procent produkce. (kod, ast)