Vinařství se sídlem v Pouzdřanech bylo spojené hlavně s bývalým ředitelem Sazky Alešem Hušákem. „Můžeme potvrdit, že vinařství Kolby bylo prodáno nejvyšší předložené nabídce v rámci výběrového řízení za částku přesahující pětačtyřicet milionů korun,“ řekl mluvčí KKCG Daniel Plovajko.

O Kolby podle serveru usilovala například společnost Wine Invest, která vlastní mikulovské vinařství Mikrosvín. Zájem měla i firma Proxy Finance, které patří vinařství Sonberk. Dalším zájemcem byla loterijní skupina Synot. Zájem o převzetí vinařství Kolby koncem loňska vyjádřil bývalý šéf Sazky Hušák.

Koupi vinařství potvrdil Josef Šmíd, ředitel a spolumajitel společnosti Rosso Steel, která se primárně zabývá výrobou a prodejem válcovaných ocelových plechů. „Vinařství pro nás bude sloužit i jako marketingová podpora naší hlavní činnosti. Budeme do něj ale investovat, do nových technologií, a chceme produkci víc zpřístupnit veřejnosti,“ nechal se slyšet finalista soutěže Podnikatel roku 2009 Šmíd.

Nový vlastník získal pětačtyřicet hektarů vinic, technologický provoz, sklepy ze sedmnáctého století a vinařství s tradicí od roku 1244. Viniční trať Kolby v Pouzdřanech, po které je vinařství pojmenované, patří mezi nejstarší na jižní Moravě.

Víno z Kolby získalo řadu ocenění doma i v zahraničí. Vinařství takřka exkluzivně dodávalo svou produkci do O2 areny a do Sazky, která víno používala pro své marketingové účely.

Lahve s etiketou Kolby se do běžných prodejen či vináren nedostane. Skupují je zejména firmy. „Nejsme v řetězcích ani velkých obchodech. Spolupracujeme spíše s renovovanými podniky. Neskrývám, že takový prodej pro nás není zajímavý,“ sdělil ředitel vinařství Kolby Martin Nesvadba.

Skupiny PPF a KKCG získaly loterijní byznys Sazky ve výběrovém řízení za 3,81 miliardy korun, následně společnost přejmenovaly na Sazka sázková kancelář. Sazka se dostala do insolvence a následně do konkurzu kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny.