Kromě Svatovavřineckého a Müller Thurgau přidali představitelé velkopavlovického Vinia na seznam vykupovaných odrůd Modrý Portugal. A zatímco v minulých týdnech se prodejci dočkali deseti korun za kilo hroznů s cukernatostí nad sedmnáct stupňů, nyní lze za stejné množství získat o dvě až tři koruny více.

„Dřívější ceny jsme změnili mimo jiné proto, aby vinohradníci měli zvýšenou motivaci hrozny prodávat. Zájem lze ještě těžko předpovídat, panuje hezké počasí a je před námi víkend, kdy čekáme vyšší návštěvnost," říkal v pátek výrobní ředitel Vinia Libor Jestřáb.

Ceny výrobců vína v regionu byly delší dobu tajemstvím. Menší vinařství čekala, jak vysokou laťku nastaví ta větší. Postupem času se zvedá. V minulých dnech potvrdil částku převyšující úvodních deset korun například Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. Pěstitelé by podle něj zavezli hrozny jinam, klidně i do sousedních okresů.

„Samozřejmě ale i my sledujeme konkurenci. Ceny řešíme každý týden a máme svoje propočty, k vývoji cen ovšem nyní nic bližšího říct nemohu," pokračoval Jestřáb. V dalších dnech se nabídka Vinia rozšíří třeba o Veltlínské zelené.

Příznivá zpráva pro pěstitele přišla rovněž ze zaječského vinařství U Kapličky, kde se rozhodli vyplatit za každý stupeň cukernatosti jednu korunu. Prodejci tam však uspějí jen s větším množstvím.

„Vykupujeme Rulandské šedé, Hibernal, Chardonnay, Sylvánské zelené, Tramín červený a Pálavu. Minimální množství je třicet metráků od jedné odrůdy a minimální cukernatost jednadvacet stupňů. A výkup je co stupeň, to koruna," potvrdil výjimečných jednadvacet korun za kilo technolog zaječského vinařství U Kapličky Dalibor Babáček.

Ačkoliv je cena příznivá, vrtochy jarního počasí způsobily některým vinohradníkům mizernou úrodu, kterou pociťují i vinařství. „Soustředíme se hlavně na kvalitu vína, proto vykupujeme za takovou cenu a platíme hotově. I tak je ale prodejců nedostatek," přikývl Babáček.

Naopak o něco méně plánují vyplatit ve Vinných sklepech Valtice. Tamní ředitel Marek Šťastný potvrdil sníženou sazbu u některých červených odrůd. U bílých tomu má být zase naopak.

Vyšším cenám se vinařství brání také proto, že by se následně vyrobená vína stala na trhu těžko prodejnými. Zvednuté náklady by se totiž projevily v cenách pro konečného zákazníka.

PETR VLASÁK