Radost. O ní hovořil v první reakci na výsledky soutěže Vinařství roku 2013 předseda představenstva společnosti Sonberk Tibor Nyitray. Popické vinařství se stalo absolutním vítězem.

Finále pátého ročníku soutěže, pořádané Svazem vinařů České republiky, obsadila většinově vinařství z Břeclavska. Po Sonberku dosáhli dílčích úspěchů i další vinaři.

„Soutěže jsme se účastnili už několikrát. Z vítězství máme velkou radost. Vážíme si ho o to víc, že tentokrát o absolutním vítězi poprvé rozhodovala veřejnost. Fakt, že jsme uspěli u odborné poroty a zároveň v hlasování lidí, nás velmi těší. Už jen proto, že víno děláme pro lidi," uvedl za Sonberk Nyitray.

Ve třech kategoriích podle velikosti se utkaly Vinařství Glosovi, Víno J. Stávek, Vinařství Proqin, Moravíno, Sonberk, Vinařství Vladimír Tetur, Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec a Znovín Znojmo.

„Rovnou šanci uspět měli letos nově opravdu všichni. U vítězů jednotlivých kategorií rozhodovala zejména koncepční a ucelená práce vinařství s důrazem na vinice, jejich původ a autentičnost výchozí suroviny," sdělil předseda poroty František Mádl.

Cena profesora

Vinař a šlechtitel Lubomír Glos slavil hned dvakrát. Rodinné Vinařství Glosovi z Moravské Nové Vsi má prvenství v kategorii malých vinařství. On sám obdržel cenu pro významnou vinařskou osobnost s celoživotním přínosem.

„Ceny Viléma Krause si hodně vážím. Mile mě překvapila a zároveň potěšila. S panem profesorem jsme spolupracovali na výzkumech i na směrování našeho vinařství. To se snažíme tlačit stále dopředu. Zkoušíme třeba nové odrůdy," řekl v pátek vinař.

Osmdesátiletý Glos proslul jako autor ceněné odrůdy Cabernet Moravia, která tvoří i největší plochu vinic novoveského vinařství.

Hlasovali lidé

Laikové svými hlasy zaslanými do kategorie Mediatel Vindemia Publica určili absolutního vítěze Vinařství roku. Celkově největší podporu v hlasování však získaly Vinné sklepy Valtice.

„Je příjemné, že zákazníci a vůbec lidé, kteří znají naši firmu, nás v soutěži podpořili. Svým způsobem je to cennější, než jen názor komise," poděkoval ředitel valtického vinařství Marek Šťastný.

V kategorii velkých vinařství je předčilo Zámecké vinařství Bzenec.

Enologem roku, tedy mladým vinařem do osmatřiceti let, se stal Pavel Holub z rakvického Vinselektu Michlovský.

Držiteli titulu Vinařství roku se v minulosti stal Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Malý vinař – František a Hana Mádlovi z Velkých Bílovic a Znovín Znojmo.

Ocenění z regionu

Vinařství roku 2013 a vítěz katogorie „střední vinařství": popické vinařství Sonberk
Kategorie „malé vinařství": Vinařství Glosovi
Cena veřejnosti: Chateau Valtice Vinné sklepy Valtice
Cena Viléma Krause pro osobnost: Lubomír Glos
Enolog roku: Pavel Holub ze společnosti Vinselekt Michlovský