I se vzorky vín. „Mám ráda netradiční věci. V našem vinařství jsme stálým zákazníkům posílali k degustaci nové kolekce vín v malých lahvičkách. To jsem pak rozšířila o zprostředkování příběhu vinařů a využila internet," představuje nápad Tomčalová.

Pětatřicetiletá žena, která vyrůstala ve vinařském prostředí, nezpochybňuje jedinečnost atmosféry přímo u vinaře ve sklepě. O výhodách svého projektu má ale jasno. „Lidé mohou zůstat doma v pohodlí nebo si užít ochutnávku na dovolené. Sami či s přáteli. Stalo se už, že parta lidí využila eDegustace, když byli na horách," zmiňuje příklad Tomčalová.

Podle ní je plusem i to, že zájemci nejdříve poznají širší nabídku vinaře. Deset vzorků po dvou decilitrech. A poté se rozhodnou, zda dané vinařství stojí za osobní návštěvu. „Tohoto internetového projektu využívají nejen zákazníci ze vzdálenějších koutů republiky, ale také obyvatelé z vedlejší vinařovi vesnice, kteří u něj ve sklepě ještě nebyli," tvrdí autorka eDegustace.

Koho každý měsíc představuje? „Říkám jim fér vinaři. Důležitá je spolehlivost," povídá Tomčalová. Příští čtvrtek půjde o velkobílovické Rodinné vinařství Sedlák.

Živý přenos trvá necelou hodinu a půl. Kromě moderátorky a vinaře nechybí před kamerou ani sommelier. „Vínem si ťukáme i po síti. S každým dalším vzorkem bývá uvolněnější atmosféra. Lidé poznávají vinaře a díky odbornému výkladu se navíc učí porozumět vínu. Při živém přenosu se na dálku mohou zeptat na to, co je zajímá," uvádí. Zapotřebí je pouze připojení k internetu a degustační vzorky vín. Objednávky se uzavírají na webových stránkách projektu pár dní před přenosem. Ten je možné zhlédnout i ze záznamu.