„Poměrně málo vydařené loňské léto bohaté na srážky, ale zato dosti slunný podzim, způsobily krásně promíchané kyseliny v hroznech, které díky nejnovějším postupům a technologiím mohou lidé právě na koště obdivovat,“ řekl pořadatel akce Josef Ševčík.

Vína před nedávnem hodnotilo třicet degustátorů. Celkem udělili sto pět medailí, z toho pětatřicet zlatých, šestatřicet stříbrných a čtyřiatřicet bronzových. Všechna vína mohou lidé na vinných trzích v areálu Hotelu Zámeček ochutnat.

Kromě vína se návštěvníci mohou těšit i na vyhlášené regionální speciality ve stáncích, jako jsou domácí bramboráky, trdelníky, čabajky, pečené ryby nebo frgály.

Novinky i mistrovství

„Novinkou letošních vinných trhů bude snoubení proteinových pokrmů s vínem, které představí v areálu katedra Mendelovy univerzity v Brně. Jedná se o jedinečnou úpravu hmyzu s čokoládou, karamelem, česnekem,“ prozradil dále Ševčík.

Odpoledne je na programu také mistrovství republiky v tahání vína koštýřem ze sudu na čas, který bude moderovat zpěvák Jožka Šmukař. „V loňském roce právě on sklidil velký obdiv návštěvníků, když mimo soutěž natáhl dvoulitrový koštýř pouze nosní dírkou za necelých deset sekund,“ uvedl Ševčík.

Letošní ročník trhů bude opět obohacený i o mezinárodní kotlíkovou fazulňačku, která se bude vařit v kotlích pod širým nebem. Návštěvníky potěší rovněž živá hudba v podání skupiny Plus.

Titul šampion vinných trhů a další ocenění vítězným vinařům předají pořadatelé v poledne. V jednu hodinu si pak všichni připijí z vinné kašny.

Nad akcí převzalo záštitu hned několik osobností, například senátor Jan Hajda nebo hejtman Michal Hašek