Z dálky je slyšet buben. Je jedenáctého listopadu, blíží se jedenáctá hodina a svatý Martin sestupuje na bílém koni se svou družinou od mikulovského zámku na tamní Náměstí před městskou radnici. Po svém příjezdu zdraví všechny Mikulovany, návštěvníky odjinud, vedení města i děti. Ti nejmenší mu pozdrav hlasitě opětují.

Jeho příchod sleduje mezi zástupem lidí všech věkových kategorií i Lenka Posoldová s malou dcerou. „Loni jsme tady byli poprvé a moc se nám to líbilo. Proto jsme se přišli podívat znovu," oznamuje Mikulovanka a dcerka ji doplňuje: „Líbí se mi hlavně ten rytíř na bílém koni."

Ještě před samotným otevíráním Svatomartinských vín vypráví svatý Martin přítomným svůj příběh. I to, proč se stal svatým. „Legenda o mém plášti souvisí právě s chladem a se zimou," zmiňuje mimo jiné.

HUDBA I TANEC

Tentokrát s sebou ovšem nepřiváží sníh, jak praví pranostika. „Martin k nám zavítá na bílém koni velmi zřídka, i když včera městem proběhl. Někteří lidé na facebooku psali, že to byl takový malý poník. Zasněžilo malinko, určitě mohl sníh vydržet. Ale dneska přijel reálný Martin na reálném bílém koni," říká mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Na listopad panuje hezké počasí. Nemrzne, ani nefouká vítr.

Po legendě nastává čas na otevírání mladých vín. Toho se ujímá sám starosta. V roznosu lahodného nápoje Martinovi i lidu pak pokračuje mikulovská krojovaná chasa. Nalévá také například Janě Rozové, která do Mikulova zavítala až z východočeského Trutnova. „Bílé víno je opravdu výborné," hodnotí žena.

Kromě vína rozdávají krojovaní také koláče. Hlavně těm menším. Do slavnostní atmosféry výborně zapadá svou hrou cimbálová muzika Kolík z mikulovské umělecké školy. Po odjezdu svatého Martina se k hudbě přidává i tanec v podání krojovaných. „Program se svatým Martinem se mi líbí. I ta legenda k tomu patří. Vynikající je i hudba a tanečníci," oceňuje Rozová.

Návštěvnost je podle Lenky Křivánkové z Mikulovské rozvojové rok od roku vyšší. „Tím, že letos vyšlo jedenáctého na pátek, je tady i hodně turistů, kteří si prodloužili víkend. Ale hodnotit by měli návštěvníci," poznamenává.