Korkové špunty na vínech jsou moravská klasika. Tvrdí to alespoň prezident Svobodné spolkové republiky Kraví hora Václav Petrásek. Šroubovací uzávěry lahví, které jsou už dnes v řadě zemí běžné, považuje za módní záležitost.

Podle sklepmistra Pavla Buriánka z valtické vinařské školy ale nejsou takzvané šroubovky o nic horší. „V některých cizích zemích se do šroubovek dávají třeba i výběry z hroznů. Z mého pohledu je to jeden z nejlepších uzávěrů na víno. Hlavně vína konzumovaná v letním období, určená k rychlé spotřebě, udrží ve stádiu svěžesti déle než korkový špunt,“ podotkl Buriánek.

Láhev vybavenou šroubovacím uzávěrem lze po otevření lehce znovu uzavřít a třeba i položit do ledničky. Dostatečné utěsnění zajišťuje silikonový kroužek, který lahev hermeticky uzavře. Při neprostupnosti vzduchu víno minimálně stárne.

„My šroubovací uzávěry využíváme u našich vín už dva roky. Přišli jsme s tím první a u nás jsme stále jediní. Osvědčilo se to báječně. Po technologické stránce je to výborná věc pro bílá a růžová vína,“ řekl ředitel Nového vinařství v Drnholci Marek Špalek.
Konzumenti jsou nicméně zatím k této technologii rezervovanější. „Lidé stále čekají na rituál s korkem. Třeba v Holandsku ale šroubovky vítají a i v Rakousku jsou toho spousty,“ dodal vinař.

Podle vinaře Lubomíra Glose z Moravské Nové Vsi jsou šroubovací uzávěry ideální pro některá bílá vína. „Pro červená už ne, ta potřebují uzrát. Vývoj k dosažení co nejvyšší kvality se zastaví, proto je u nich vhodnější korek,“ řekl Glos.