A to při výstupu na Svatý kopeček se zpěvákem Davidem Kollerem. Novinek v letošním nabitém programu je ale mnohem více. Jedno ze dvou stanových městeček je už zaplněné. Vinobraní začíná za dva týdny.

„K poslednímu srpnu jsme před rokem evidovali bez jedné vstupenky osm tisíc prodaných kusů. Do dnešního dne jsme v předprodeji prodali téměř sedm tisíc sedm set permanentek,“ upřesnila Jana Dmitrievová z Městského úřadu v Mikulově.

Místa, která zajišťuji distribuci vstupenek, přitom zaznamenávají největší zájem vždy ke konci měsíce. Cena se totiž postupně zvyšuje. Takže zatímco do konce srpna lze sehnat vstupenku ještě za zvýhodněnou cenu tři sta korun, od září podraží o padesátikorunu.

Organizátory momentálně nejvíc zaměstnává dolaďování organizačně technických záležitostí. Jako například finální výroba naváděcího značení, domluvy s obyvateli města v souvislosti s dočasnou změnou dopravní situace nebo reagování na dotazy návštěvníků. Ti kromě telefonického a mailového spojení využívají především profil akce na Facebooku.

Přibývá stánkařů

Rok od roku je také více stánkařů. „Počítám, že letos můžou návštěvníci očekávat kolem dvě stě padesáti stánků. Zájem je obrovský, už teď zaznamenávám převis nabídky, a to určitě ještě někteří přijedou naslepo přímo na vinobraní a budou čekat, zda se někde neobjeví volné místo,“ uvedl správce tržnice Ladislav Konvičný. Ve srovnání s loňskou nabídkou tak bude zhruba o osmdesát stánků víc. Rozšíří se i do Pavlovské ulice.

Kapucínská ulice se druhým rokem promění zase ve vinařské městečko. „Zatímco loni šlo o novinku a vinaři netušili, do čeho jdou, takže jsme je museli aktivně oslovovat, letos se hlásí sami a kapacita městečka je plná. Zaplní ho osmnáct stánků s vínem a burčákem,“ upřesnila Pavlína Janderková z produkční společnosti Mikulovská rozvojová.

Vinaře doplní prodejce českého sýru parmazánového typu, speciality z rybníkářství Pohořelice i loštické tvarůžky na všechny způsoby. Nově se v Kapucínské ulici objeví taky stylový kulturní program – flašinetář, cimbálka nebo mužáci.

Pospíšit by si měli také zájemci o ubytování ve stanovém městečku. Přestože letos pořadatelé otevřou hned dvě, jedno je už zcela zaplněné. A v tom druhém přibývají zájemci rychlým tempem. Denně se jich hlásí desítky.

„Na Pálavské vinobraní chodíme s přáteli pravidelně, co si pamatuji, vynechal jsem snad jen loňský rok. Miluji atmosféru centra Mikulova provoněnou burčákem. Program samotný mě příliš nezajímá, slavnosti beru spíše jako záminku na výlet za pitím, které mám rád, s lidmi, které mám rád,“ těší se na ochutnání prvního letošního burčáku David Mahovský z Lednice.

ELIŠKA WINDOVÁ
DANA SMRČKOVÁ