„Tuto akci děláme už potřetí. Pokaždé nám přitom pomáhají naši štamgasti. Začínalo jich jedenáct, ale postupem času zbylo jen devět statečných,“ říká majitel Vinopy Martin Průdek. Jak doplnil, když prase zabíjeli poprvé, měli strach, jestli vůbec někdo přijde.

„Vycházelo to přímo na moje narozeniny, tak jsem chtěl udělat akci, na kterou by mohli přijít úplně všichni. Vůbec jsme ale nepočítali stím, že by se z toho mohla stát tradice. To nás mile překvapilo,“ pochvaluje si Průdek. Lidé už se prý naučili chodit si pro zabijačkové speciality také skonvičkami. „Babičky si chodí pro polévku, na kterou už doma čeká dědeček schlebem vruce. Dostanou ktomu taky svařák a koláček, tak proč by nepřišly,“ neskrývá radost Průdek.

Podle jeho slov tak chtějí štamgasti lidem ukázat, jak vypadá správná zabijačka. „Doma už prase zabíjí málokdo. Radši si zajdou do obchodu a maso si koupí. Proto jsme jedno prasátko zabili už včera, aby ti, co přišli už ráno, měli všechno čerstvě nachystané a mohli si hned poichutnat třeba na tlačence. Adalšího čuníka jsme porazili před chvilkou, aby příchozí viděli, jak se to dělá,“ vysvětluje Průdek.

Před Vinopou bylo skutečně rušno už od deseti hodin, kdy zabijačka začala. Ty pravé vepřové hody ale vypukly až odpoledne. „Někteří přidou izítra. Aspoň mají důvod, jak se vytratit od povinností,“ směje se Průdek.