Bílá peřina schází, poblíž břehů Trkmanky se však na příjezd svatého Martina na jeho bělostném koni nečeká. Na Kraví hoře, před hotelovým sklípkem, čekají desítky nedočkavců na kýžený posun hodinových ručiček.

Přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut totiž začne vytoužená ochutnávka letošního Svatomartinského vína – symbolu svěžesti a elegance.

„Přijíždím na krávě řečené Burčinka do hor Kravích a přivážím vám milostivé svolení nejvyšších mocností nebeských, abyste první špunty z vín vytahovati mohli,“ zahajuje v roli svatého Martina prezident vinařské republiky Kraví hora Václav Petrásek očekávanou oslavu mladistvého vína.

Bílé. Červené. Růžové. Zhruba osmdesátka návštěvníků polyká první doušky sotva uzrálého moku. Možná i kvůli počasí, které má čistě letní náladu, významný den pokračuje v důstojnějších prostorách.

„Jsou vynikající, ovocitá, krásná, s příjemnou kyselinkou. Ale musím všechny upozornit, že jsou to vína, která by se měla vypít nejpozději do konce tohoto roku,“ říká před odchodem do sklípku se vztyčeným prstem známý bořetický seladon a hlava Kravihorců.

„Hlavně u mladého červeného vína je ale důležité podávat ho při zhruba dvanácti stupních. Protože musí vyniknout jeho ovocnost a svěžest,“ připomíná dobře naladěný břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.

Útulný sklep, osvětlený lampami ve tvaru vyvinutého dámského hrudníku, skrývá přesně to, co je se Svatomartinským vínem nerozlučně spjato. Sváteční pochutiny. Martinská husa ebenové barvy, bramborové knedlíky, sladké i kyselé zelí.

Na Svatomartinské slavnosti - v podání bořetických recesistů – se rázem dostává mladé víno na druhou kolej. Husa zaměstnává téměř všechna ústa. Hraje jen cimbálka, netradičně jeden z proslulých hitů „nesmrtelného“ Elvise Presleyho.

„Je výborná. Vždycky se na nic moc těším, protože ji jím jen na Martina. A Svatomartinské? Skvělé,“ pochutnává si náměstkyně hejtmana Anna Procházková na zlatavé pečeni. Sňatek z rozumu? Podle kuchaře Františka Fejfuši je křupavá husa a Svatomartinské víno vskutku slastný požitek pro bonvivány.

„Svatomartinskou husu navíc vždycky vybíráme mladou a hezky ji před přípravou prosolíme,“ směje se mladý muž s bílou vysokou čepící, za kterou by se nemusel stydět ani kulinář oceněný michelinskou hvězdou.

Lahví letošního Svatomartinského vína mezitím ubývá. Obavy ale nejsou na místě. Ochutnávka mladého moku totiž pokračuje svižně dál. „Už v sobotu navíc u nás otevřeme deset sklepů s mladým vínem,“ láká případné návštěvníky prezident Kravihorců Petrásek, který podle svých slov plánuje Svatomartinské koštovat do té doby, dokud bude moci.