Proč? Nelíbí se jim, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce začala od srpna striktně vyžadovat a kontrolovat vyplnění průvodních dokladů k vínu, jak to stanoví platná zákonná norma 
z roku 2009. Ta na těchto dokladech při prodeji vína 
v množství nad sto litrů požaduje veškeré povinné údaje dle etikety, podobně jako při vyvážení vína do zahraničí.

V prvním čtvrtletí příštího roku se to změní. Dohodli se na tom nespokojení vinaři 
s ministerstvem zemědělství. „Jednání bylo velmi vstřícné. Zástupci ministerstva slíbili, že to budou řešit a podmínky zjednoduší. Ty nové by měly začít platit v prvním čtvrtletí roku 2015, jakmile to projde schvalovacím procesem na ministerstvu," neskrýval Valihrach spokojenost.

Podle něj kritizované byrokratické postupy nepoužívají Němci ani Francouzi. Dali si výjimky.

Výjimečná shoda

Podepsané petiční archy předali zástupci Vinařské asociace na ministerstvo o dva týdny dřív. Byl na nich i podpis jednatele Révy Rakvice Bronislava Průdka. „Chtějí vypisovat věci, které jen zdržují 
a k ničemu to není. Kolem vína jsou jiné problémy, které by se měly řešit a ty nikdo neřeší. Toto nám jen přidává práci a přínos je nula," kritizoval šéf Révy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se bránila, že pouze trvá na dodržování zákona. A zpřísněný přístup vysvětlovala zesílením boje proti černému trhu s vínem.

K iniciativě o zjednodušení průvodního dokladu pro vnitrostátní přepravu vín se nakonec připojil i Svaz vinařů České republiky, který s Vinařskou asociací často marně hledá společnou řeč. „Na jednání byla dohodnutá forma zjednodušeného průvodního dokladu, který by měl obsahovat sedm základních povinných položek. Za tento doklad bude považován jakýkoliv doklad – dodací list, faktura, účtenka a podobně, pokud tyto údaje bude obsahovat," vracel se ke schůzce na ministerstvu ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Valihrach odmítl, že by iniciativa vinařů byla namířená proti kontrolám inspekce. „Slyšel jsem, že nechceme kontroly, ale tak to není. Dali jsme sami návrhy, jak některé palčivé problémy řešit. Průvodní doklady ale byla špatná volba. Jsme pro zpřísnění kontrol, ovšem tam, kde to smysl," argumentoval.

A odsoudil nedávný útok na inspektora Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kterému někdo polil dům a auto kyselinou.