Kontroly budu na 27 bývalých hraničních přechodech se Slovenskem, které zahrnují 17 hraničních přechodů silničních, sedm železničních a tři říční. Na jiných místech lidé minimálně po dobu následujících deseti dnů státní hranice nesmí překračovat. Až na výjimky jako lesníky, myslivce či rybáře při výkonu práce.

Řidiči a cestující musí při návratu do Česka počítat se zdržením. I na železnici. Kontrolovány budou všechny mezinárodní vlakové spoje ze Slovenska. České dráhy informovaly, že vlaky do vnitrozemí odjedou po souhlasu policie po provedení kontroly. Délku pobytu v pohraničních stanicích a zpoždění v další jízdě nechtějí předjímat. „Odhadujeme zdržení okolo patnácti minut v závislosti na obsazenosti jednotlivých spojů," sdělil mluvčí Petr Šťáhlavský. Aktuální informace o jízdě vlaků a opatřeních najdou cestující i na webu Českých drah.

Policie i vláda uvádějí, že cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes ně pokračovat do dalších států Evropské unie, jako Německa. Bezpečnostní situace České republiky je podle premiéra Petra Fialy stabilní. „Musíme udělat toto preventivní opatření, abychom si dokázali s tou situací dlouhodobě poradit a abychom odradili nelegální migranty od využívání této trasy," doplnil předseda vlády.

Z Břeclavi muž dojel až ke slovenské obci Lozorno. Tam vjel do pole a pokoušel se zmizet v lese.
Převaděč ujížděl policii: u obchodního centra v Břeclavi vysadil 23 migrantů

Vlna migrantů podle všeho kulminuje. Od počátku června do začátku minulého týdne zajistila policie v Česku téměř 9500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1330. Nejvíce jich odhalila v Jihomoravském a Zlínském kraji. „Policie České republiky od začátku letošního roku k nedělní půlnoci zajistila na našem území celkem 11 983 tranzitních nelegálních migrantů, což výrazně překračuje čísla, která jsme zaznamenávali v roce 2015, kdy migrační krize v Evropě vrcholila,“ potvrdil ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Hlídaná zelená hranice

Jak už Deník informoval, obraz zachycených migrantů v ulicích jihomoravských obcí, ale i vně poblíž hranic či pronásledování aut převaděčů nebyl v letošním létě ničím výjimečným.

Třeba starosta Tvrdonic na Břeclavsku sdílel na sociální síti fotky nepořádku, který v okolí po ilegálních migrantech zbyl. „Sice je deštivé počasí, ale uklidit po běžencích musíme. Takových míst je po obci bohužel více,“ uvedl Zdeněk Tesařík.

Do samotných opatření bude na jednu dvanáctihodinovou směnu zapojeno až 500 policistů a dalších šedesát příslušníků celní správy. Náklady jen na dobu deseti dnů dosáhnout téměř jednadvaceti milionů korun.

Hlídaná bude i takzvaná zelená hranice. Byť pokrýt celých 251 kilometrů po čtyřiadvacet hodin není v silách policie. „Skupiny převaděčů operativně sdílejí informace, proto můžeme očekávat snahy o obejití nastavených opatření,“ podotkl policejní prezident Martin Vondráček.

Dočasné obnovení kontrol vnímá Vondrášek jako krajní řešení situace, která nemá příčiny na území České republiky, nicméně na naše příhraničí i vnitrozemí významně dopadá. Důvod zvýšené nelegální migrace? Policejní prezidium na dotaz Deníku uvedlo, že situace zřejmě souvisí s vnitropolitickou a ekonomickou situací v Turecku. „Většinou jde o Syřany, kteří odcházejí z Turecka kvůli ekonomické krizi a náladám ve společnosti,“ konstatoval již dříve také místostarosta Břeclavi Jakub Matuška.

Tři čtvrtě tuny tablet s obsahem efedrinu zajistili jihomoravští celníci při silniční kontrole. Je to největší záchyt za posledních pětadvacet let.
VIDEO: Zátah na D2 mezi Břeclaví a Brnem, odhalili tunu tablet na výrobu drog

Ve dvou zřízených registračních centrech pro nelegální migranty, v Břeclavi a Holešově, Syřané v naprosté většině případů nevyužívají možnosti požádat u nás o azyl a po provedení bezpečnostního screeningu a dalších administrativních úkonů pokračují v cestě dál do své cílové destinace.

Policie zadržela v tomto roce zatím 125 převaděčů nelegálních migrantů, celkem zahájili trestní řízení pro 140 skutků. V minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně. „Hrozící ohrožení vnitřní bezpečnosti České republiky vyplývá zejména z činnosti organizovaných mezinárodních skupin převaděčů, kteří pochopitelně nechtějí být při páchání tohoto druhu trestné činnosti dopadeni a snahami o útěk často ohrožují nejen sebe, ale i nezúčastněnou veřejnost, což nemůžeme akceptovat,“ vysvětlil policejní prezident Vondráček.