Na výběr je z pěti návrhů. „Přišla nám nabídka, kterou jsme se začali zabývat. Odborník nám vysvětlil, že nemáme zaregistrovanou vlajku, a tak by nám na ni udělal několik návrhů a zároveň administrativně zajistil její schválení," uvedl velkopavlovický místostarosta Petr Hasil.

Rozhodování, k jaké variantě se představitelé nakonec přikloní, zůstane zřejmě bez účasti obyvatel. „Předpokládám, že rozhodnutí zůstane na městských zastupitelích. Diskuze bude možná, ale nepočítáme s tím, že bychom k tomu vypisovali anketu. Nedovedu si představit, jak bychom to udělali," řekl Hasil.

vlajka obce
- vlajku a znak může používat každá samosprávná lokalita 
v České republice
- obcím a městům ji může udělit předseda poslanecké sněmovny
- největší boom v udělování vlajek městům a obcím nastal po roce 1990

Návrhy vytvořil slezský heraldik a odborník na symboliku vlajek a praporů Jan Tejkal. Vítězná podoba se pak dostane do podvýboru poslanecké sněmovny, který se zabývá znaky a vlajkami, a tam jej doporučí ke schválení či nikoliv.

Velké Pavlovice.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

A hlavní využití? Symbolické, reprezentativní. „Nejčastěji bude vidět na stožáru u radnice a při různých městských akcích," přiblížil místostarosta. Vlajka musí odpovídat historické podobě městského znaku. Ten Velké Pavlovice dostaly od císaře Františka Josefa I. v roce 1894, tři roky poté, co byly povýšené na městečko. Podle Tejkala nebylo vytvoření návrhů na vlajku nijak složité. „Vycházel jsem z dochovaného císařského privilegia, kde je znak popsaný i vymalovaný. Jedná se o vzorovou heraldickou kresbu. Nebyl důvod vymýšlet nějaké zbytečné složitosti, když je znak samotný vcelku jednoduchý," popsal heraldik. Ten v minulých letech navrhoval v regionu například vlajku Dolních Věstonic či Týnce.

Břeclavská historička Alena Káňová považuje vlajku města nebo obce za něco navíc a nikoliv nutnost. „Nejdůležitější byl vždycky z historického hlediska městský znak. Ten byl na pečetidle, listinách a dalších atributech samosprávy. Vlajka nebyla typická třeba pro Břeclav devatenáctého století a okolí. To je až novodobější záležitost," poznamenala Káňová. A pokračovala. „Má společensko-politicko-kulturní význam. Objevuje se třeba v čele průvodů. Ale chápu, že jde pro město nebo obec o určité zviditelnění," ozřejmila historička.

Velké Pavlovice se přiřadí k ostatním městům na Břeclavsku. Vlajky mají v Břeclavi, Mikulově, Velkých Bílovicích či Valticích. Výjimkou nejsou ani Hustopeče. „Využíváme ji při všech slavnostech. Pokud vyjíždíme do našich spřátelených měst, tak vždy i s vlajkou. Před radnici ji vyvěšujeme pouze při některých příležitostech," oznámil hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta.