Jednání s představiteli Mikulova, které se uskutečnilo v pondělí, má už konkrétní podobu. „Dnes jsme zaslali městu oficiální žádost o spolupráci, týkající se připojení Mikulova k Muchově stezce, aby ji mohli projednat orgány města,“ potvrdil v úterý Deníku Rovnost Jan Večerek, tajemník Nadace Mucha, která autorovo dílo spravuje.

Zastávka u pamětní desky na budově Hotelu Tanzberg v Husově ulici připomíná, kam rád chodil Alfons Mucha v Mikulově na kávu a víno, pobýval ale i na dalších místech. „Ubytovaný byl například v Hotelu u Lva, který dnes už neexistuje. Schůzka s jeho vnukem Johnem je jen začátek spolupráce. Nyní budou naši kurátoři bádat ještě v archívech, abychom vytvořili ucelený koncept pobytu Muchy u nás a mohli jeho působení představit široké veřejnosti,“ upřesnil ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín.

Katelánka lednického zámku Ivana Holásková.
Do Lednice míří lidé z celého světa. Půl milionu je strop, říká kastelánka

Spolupráci s dědicem Muchova díla vítá. „O tom, že Alfons Mucha v Mikulově dva roky bydlel, místní lidé většinou ví. Máme, ale vůči němu obrovský dluh, dostat zajímavosti s tím spojené do širšího povědomí lidí i turistů. Tohle je příležitost,“ plánoval Kubín.

Malby ztracené pod omítkou

Johna Muchu Mikulov okouzlil. „Je to nádherné město, příští rok v něm hodlám strávit dovolenou s rodinou,“ rozhodl se po pondělní návštěvě.

Vánoční výzdoba v parku u nádraží v Břeclavi.
Vánoční Břeclav: rozsvícené stromy, schránky na poštu pro Ježíška. Podívejte se

Už v květnu budou moci zájemci zhlédnout výstavu o díle malíře na mikulovském zámku. Také v jiných městech, s nimiž nadace už uzavřela memorandum o spolupráci. Nově například v Hrušovanech nad Jevišovkou, kde skryté poklady v podobě původních Muchových maleb vydávají stropy tamní radnice. Mnoho let byly ukryté pod omítkou, která je dokonale zakonzervovala. Restaurátoři je vrací zpět do původní krásy.

Kromě Muchova rodiště Ivančic na Brněnsku a Moravského Krumlova na Znojemsku, kde je na tamním zámku vystavena Slovanská epopej, zavede výstava a později stezka, zájemce i na Blanensko. V Doubravici nad Svitavou tam uvidí například nedávno objevenou divadelní oponu, kterou Alfons Mucha namaloval pro tamní ochotníky.