Kalamitu odstartovaly místní záplavy. „Na Svratce a Moravě byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, který odpovídá stavu ohrožení. Řeka Jihlava je zatím v pořádku a na Dyji přívaly vody doposud zadržuje přehrada,“ stojí ve vyjádření vedoucího okresního referátu životního prostředí Bořivoje Pokorného, které přinesl Nový život desátého července.

Povodňové zpravodajství týdeníku Slovácko v červenci 1997.
Povodeň v roce 1997: Slovácko psalo na Hodonínsku o katastrofě století

25 let od ničivých povodní.25 let od ničivých povodní.Zdroj: Deník/Jan LakomýO týden později byla už na titulní straně 100letá voda i na Břeclavsku, která sem mířila po řekách Moravě a Kyjovce. Články přibližující povodňové dění se týkaly ale i jídla či pití. „Na zprávy, že se v oblastech postižených záplavami prodává jeden bochník chleba za 50 – 60 korun, reagoval poštorenský MLOS Market. Spojil se s Břeclavskou pekárnou, velkoobchodem TPH Břeclav a naší redakcí a společnými silami se snažil alespoň částečně překazit tyto lichvářské obchody,“ psal Nový život sedmnáctého července 1997.

Klíčová byla dostupnost pitné vody. „Situace se zlepší až ve chvíli, jakmile opadne voda a nebudou zaplaveny studny v Moravské Nové Vsi. Kdy se tak ovšem stane, to je velmi nesnadné odhadnout,“ konstatovala tehdy ředitelka Okresní hygienické stanice Břeclav Jana Laštovičková.