Z lidí, již v obcích a městech břeclavského regionu zastávají vyšší pozice, jsou však na předních místech stranických kandidátek k vidění současný místostarosta okresního města Jaroslav Parolek (ČSSD) a první muž Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

„Do krajských voleb již nekandiduji a další komentář k tomu nemám. V zastupitelstvu jsem byl od vzniku krajů, poslední volební období navíc jako radní. Myslím si, že moje mise tam již skončila," říkal Ryšavý v úterý dopoledne v telefonickém rozhovoru.

Nadšení krotí

Zda roli v jeho rozhodování hrála například kritika „tří židlí", odmítl komentovat. Tvrdí, že nyní bude více obětovat chodu břeclavské radnice. „Práci krajského radního jsem věnoval hodně času. Konkrétní nebudu, protože tady neexistuje pevná pracovní doba," doplnil Ryšavý, jenž má v jihomoravské radě na starosti zdravotnictví.

Předseda nejsilnějšího opozičního sdružení v Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) se zatím přehnanému nadšení z uvolněných rukou starosty brání.

„Teoreticky by měl mít o jednu třetinu času více. Otázkou je, zda ho dokáže také naplno využít. Pokud ano, pro město je to dobrá zpráva. Z tohoto pohledu si myslím, že principiálně je jeho konec v radě v pořádku. Není přece lehké přepínat z role starosty, krajského radního a lékaře," uvažoval Dominik.

Naopak do krajské politiky míří současný místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek. Na kandidátce sociálních demokratů je číslem čtyři. Vzhledem k volebním průzkumům lze předpokládat, že jej minimálně pozice zastupitele nemine. „Kdyby byl jen tam, těžko by asi pro město mohl něco udělat. Měl by jeden hlas z mnoha. Kdyby se ale dostal do rady, bylo by to pro Břeclav nejspíš významnější. Hodně by ovšem záleželo, jakému odvětví by se tam věnoval. A také je otázkou, jak časově zvládne dvě funkce," zmínil Dominik.

Cítí motivaci

Parolek se podle svých slov více práce nebojí. Krajskou politiku bere jako novou výzvu, v níž by chtěl uplatnit dosavadní zkušenosti jednoho z čelních představitelů okresního města. „Pokud sedíte na kraji, můžete ovlivnit investice napříč všemi odvětvími. Hospodaří se tam s velkými prostředky, takže lze například ovlivnit, která silnice a kde se opraví. To může Břeclavi pomoct," nechal se slyšet.

S prvním mužem Mikulova Rostislavem Koštialem, jenž je pro občanské demokraty číslem čtyři, se v úterý redaktorům Břeclavského deníku nepodařilo spojit. Měl nedostupný mobilní telefon. Pro stejnou stranu je na jižní Moravě jedenáctkou bývalá starostka a nyní radní Břeclavi Anna Procházková.

Za Komunistickou stranu Čech a Moravy kandiduje zase jako číslo tři břeclavský opoziční zastupitel Leopold Levák.