Pracovní četa obce, která doposud zajišťovala úklid ulic ručně, tak dostane výkonného pomocníka. Vesnici s jeho pomocí dají do pořádku rychleji.

„V pondělí jsme začali s úklidem po zimě a už máme od košťat a lopat puchýře na rukou. Než uklidíme celou vesnici potrvá nám to víc než jeden měsíc. Nového stroje se už nemůžeme dočkat," citovala Dagmar Humpolíková z vranovického úřadu vedoucího pracovní čety Radka Soukopa.

Vranovický starosta Jan Helikar strávil podle Humpolíkové sháněním potřebných peněz rok a půl.

„Nyní už máme potvrzené rozhodnutí o finanční podpoře Evropské Unie, která uvolní na nákup techniky přes jeden a půl milionu korun. Necelými sto tisíci přispěje i Státní fond životního prostředí. Obec Vranovice doplatí asi dvě stě tisíc korun," sdělil první muž obce.

Vyhlášení výběrového řízení na dodavatele techniky se podle jeho vyjádření uskuteční v nejbližších dnech.

Největší výhodou uklízecího stroje má být bezprašný provoz. Součástí malého traktoru je nádrž s vodou a rozprašovačem proti víření prachu.

Kartáče jsou navíc napojené na vysavač, který ukládá posbíraný odpad do zásobníku. Ke stroji lze navíc připojit řadu dalších zařízení: sekačku na trávu, sací hadici, zametač sněhu, pluh, či sypač. Uplatní se tak v každém ročním období.

„S pomocí této techniky zlepšíme nejen vzhled obce, jejím používáním snížíme také prašnost v ulicích," dodal Helikar na závěr.

Vranovičtí využíjí stroj nejspíš až od léta.