Jak Deník v minulých dnech informoval, mezi lidmi krok zvedl velkou vlnu podpory a Girasole jako náhradu poslali už více než čtyři a půl milionu korun. Výše sumy platila ke čtvrtečnímu odpoledni.

„Andrej Babiš ve svých vyjádřeních mimo jiné využívá ve svůj prospěch právě také dary nadace pro organizace pečující o lidi v těžkém stadiu života. Nechceme být rukojmím nikoho v politice,“ zdůvodnil krok ředitel Girasole Miroslav Prchal.

Mezitím ale zareagovali představitelé nadace, jejíž předsedou správní rady je právě Babiš. „Vzhledem k vyjádřením pana Prchala věříme, že zváží vrácení částky také z roku 2018, abychom mohli peníze využít na podporu jiných organizací a jednotlivců,“ zveřejnili v rozsáhlejší úvaze na sociální síti facebook.

Spolek Girasole Hustopeče se stará o nemohoucí seniory, provozuje i domácí hospic. Ilustrační foto.
Lidé darovali 3,5 milionu: hustopečská Girasole podpoří děti umírajících rodičů

Odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Byť oficiální žádost hospic od nadace neobdržel, rozhodl se vrátit všechny její dary dosahující celkové výše 657 tisíc korun. Počin potvrdil Miroslav Prchal zveřejněním fotografie bankovního příkazu a slovy: „Mrzí nás tak zásadní změna ve vyjádření nadace. Najednou se velmi podobá některým nechutným vzkazům, které jsme dostali,“ komentoval obrat v dříve smířlivějším tónu nadace Prchal.

Ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis na dotaz Deníku uvedla, že ji situace nesmírně mrzí, stanovisko nadace zveřejněné na facebooku označila za úvahu, nikoliv výzvu. „Uvedli jsme pouze, že to dáváme ke zvážení. Opravdu totiž nerozumím tomu, proč jedny peníze organizace vrací a ty předchozí jim nevadí. Oficiálně jsme o žádné vrácení nežádali. Granty jsme navíc poskytli bez podmínky prezentovat naši nadaci. Peníze měly pomoci především dětským pacientům,“ uvedla Tornikidis.

Potvrdila příjem tří set tisícové částky od Girasole zpátky na účet nadace, očekává, že následně dorazí i avizované zbývající. „Penězi podpoříme jiný dětský hospic, který je potřebuje, přihlásili se i jiní zájemci. Rozdělení sumy zvážíme,“ oznámila Tornikidis.

Spolek Girasole Hustopeče se stará o nemohoucí seniory, provozuje i domácí hospic. Ilustrační foto.
Lidé darovali 3,5 milionu: hustopečská Girasole podpoří děti umírajících rodičů

Představitelé obou organizací čelí ale také vyhrocené kritice ze strany odpůrců. „Kromě obrovské podpory lidí, které si nesmírně vážíme, chodí i nenávistné komentáře. Slovním útokům čelí naši zaměstnanci, kteří se starají o nemocné. Přitom se vzniklou situací nemají nic společného,“ krčil rameny ředitel Prchal.

Byl by rád, kdyby se situace uklidnila. „Děláme práci, která je nesmírně důležitá. Přinášíme klid a pokoj do rodin, kde někdo umírá. Proč to děláme? Protože konec života si zaslouží stejnou lásku a péči, jako jeho začátek,“ poukázal na nelehkou práci pečovatelek.

Nenávistným útokům čelí i pracovnice nadace. „Chodí nám maily, v nichž nám pisatelé přejí smrt dítěte, to nám přijde za hranou. A vzhledem k tomu, že pro nadaci pracují matky dětí, je složité se s takovými útoky vyrovnat. Bere to chuť do práce, kterou z podstaty děláme na pomoc lidem,“ tvrdí Tornikidis.

Mezi zlostnými projevy se na obou stranách pomyslných barikád ale objevují i zastánci. „S Nadací Agrofert jsem spolupracovala opakovaně z pozice ředitelky neziskovky i z pozice matky handicapované dcery. Z mého úhlu pohledu to byla vždy velmi pěkná spolupráce a požadavky ohledně publicity byly ve srovnání s jinými subjekty minimální,“ uvedla mezi diskutujícími například Šárka Hájková.

Spousta lidí rozhodnutí hospicu podporuje. „Jste skvělí. Kdyby vaši morální čistotu měli všichni, svět by byl krásný. Děkuji vám za vaše rozhodnutí. Vím, jak náročné je dělat tuto práci a vést neziskovou organizaci a shánět peníze na provoz,“ podpořila krok představitelů Girasole třeba Zdena Zuzana Bednářová.


Girasole vs. Nadace Agrofert

- V pondělí 23. ledna večer zveřejnila organizace Girasole rozhodnutí o vrácení dotace 300 tisíc Kč Nadaci Agrofert.

- Jako důvod uvedla agresivní prezidentskou kampaň Andreje Babiše a pocit politického zneužití vážně nemocných lidí a činnosti organizace.

- Přes noc jim příznivci poslali na účet půl milionu korun, jako projev podpory.

- Ve středu 25. ledna Nadace Agrofert změnila smířlivý tón a nepřímo požádala hospic o vrácení i dotace z roku 2018.

- Girasole ve čtvrtek ráno poslalo nadaci zpět všechny dotace i z roku 2016, v celkové výši 657 tisíc Kč.
Do čtvrtka 26. ledna večer bylo na účtu Girasole od lidí už skoro 5 milionů korun.