„Výlov potrvá tři dny. Začne prvním zátahem v pátek o půl osmé ráno," pozval návštěvníky ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. Ve stejný čas, tedy třicet minut po sedmé hodině odstartuje výlov také v sobotu a neděli.

Jak Osička dále dodal, celý výlov doprovodí rybáři odborným výkladem. „Aby návštěvníci měli přehled o tom, co se právě na rybníce i okolo rybích kádí děje," odůvodnil komentovaný výlov.

Účastníci akce se například dozví o chovu ryb, rybníkářství v České republice a jeho tradici a získají základní informace o samotné pohořelické společnosti. Vedle toho jim pohořeličtí rybáři povypráví o dalších funkcích rybníků či právní problematice rybníkářství. Zájemce seznámí také se zpracováním ryb a výrobou rybích pochoutek.

Sladkovodní ryby, které v rybníce Vrkoč žijí, si lidé můžou prohlédnout zblízka. Na hrázi rybníka bude k dispozici výstava lovených kusů. „Ryby budou ve skleněných nádobách. U každé z nich bude popiska, která napoví, jaká ryba se v nádobě nachází," přiblížil šéf pohořelického rybníkářství.

Výstavka ryb měla podle něj v loňském roce výrazný úspěch. „Bylo kolem ní pořád plno," pochvaloval si Osička.

Mezi vystavovanými vodními obratlovci nebudou chybět ani ryby trofejové. „Takové, co už něco pamatují," uvedl Osička. Lidé uvidí jednoho z nejstarších sumců, štiku, amura, kapra i tolstolobika rybníka Vrkoč.

Vedle dalších připravených atrakcí, si po všechny tři dny mohou návštěvníci výlovu zakoupit jak živé ryby, tak uzené a marinované rybí výrobky či jiné rybí speciality.