"Nemám si nač stěžovat. Oproti loňskému roku prodávám mnohonásobně více zmrzliny,“ pochvaluje si bývalý barman. Na otázku, kolik litrů ledového krému denně prodá ale nechce kvůli konkurenci odpovědět.

Po pár minutách však i on podlehne letnímu vedru a žadonění o konkrétní číslo. „Dobře, já to tedy řeknu. Je to asi padesát litrů zmrzliny denně. Nejvíc jde na odbyt citrónová, vanilková a samozřejmě čokoládová,“ usmívá se muž, který pochází ze slovenské Senice.

Mlsné jazýčky lidí jeho stánek se zmrzlinou vyhledávají mnohdy cíleně. „Mám své stálé zákazníky. Oni dobře ví, že moje zmrzlina má nezaměnitelnou chuť.

Rodinný recept na její výrobu si uchovávám a rozhodně ho neprozradím,“ mračí se na oko.

Břeclavsko ho zaujalo už před šesti lety. Jak sám říká, cítí se tady jako v rodné Senici. „Už je opravdu šest let, co jsem tady otevřel stánek se zmrzlinou. Odcházet z Břeclavi se mi nechce, plánuji, že tady zůstanu dlouho. Chci navíc nabídnout zákazníkům větší komfort,“ ukazuje na novou terasu.

„Nechal jsem ji vystavět pro letošní léto. Díky ní si sem najde cestu větší počet návštěvníků. Mohou si dát nejen zmrzlinu, ale také různé míchané koktejly a studené nápoje,“ vysvětluje a zároveň si zapaluje další cigaretu.

Jako řada barmanů totiž propadl zlozvyku, s nímž se na světě trápí miliony lidí. „Možná, že právě stánek se zmrzlinou mi od cigaret nakonec pomůže. Už totiž nejsem v tom prostředí a navíc nemám tolik času kouřit,“ říká zmrzlinář Kalamen.