Letos mají návštěvníci šanci ochutnat více červených vín. „Úroveň červených vín u nás každým rokem vzrůstá. Je to zapříčiněno stále kvalitnější technologií zpracování. Jejich počet na valtických trzích stále narůstá. Proto jsme se rozhodli letos vybrat šampiona z bílého i červeného vína,“ uvedl předseda odborné komise Jaroslav Osička.
Podle jeho slov chtějí v udělování dvou titulů pokračovat i v budoucnu. „Pokud získáme kvalitní vzorky, budeme toto ocenění udělovat i růžovým vínům,“ doplnil předseda komise.

Letošním šampionem bílých vín se stal Sauvignon 2006 s přívlastkem výběr z hroznů z tvrdonické firmy Čebav. Titul šampiona v červených vínech zíslal Cabernet Sauvignon 2006, výběr z hroznů, z rodinného vinařství Libora Veverky z Čejkovic.

„Výroba vína je spíš mým koníčkem. Vlastníme rodinné vinařství, kde pracuji se svými rodiči. Spravujeme pět hektarů vinic, produkujeme dvaadvacet tisíc lahví ročně. Vítězný Cabernet Sauvignon jsme vyráběli uzavřeným způsobem. Víno jsme jemně ohřívali a poté prudce zchladili. Výsledkem je víno s vyšší tříslovinkou, lahodné švestkové vůně s jemným smetanovým nádechem,“ popsal svého šampiona Libor Veverka.

Prvního dne vinných trhů se zúčastnil i Jožka Černý. „Jezdím na trhy do Valtic pravidelně. Dokonce jsem tady léta pracoval na zámku jako umělecký kovář. Letošní šampiony považuji za vynikající. Jsem hrdý na naše vína a na celý tento kraj,“ zhodnotil Jožka Černý.