„Tehdy vyhlásili anonymní soutěž o název celé té technologie. Tak jsem nad tím trošku špekulovala. Mám starý dobrý gymnázium, kde nás učili latinsky. Molis je v latině měkký a k tomu jsem přidala konec slova polyuretan,“ vzpomíná sympatická stařenka.

Její molitan zvítězil a tehdy jednačtyřicetiletá žena obdržela za svůj nápad tři sta korun. „V soutěži byly tři stupně a jenom vítěz dostal tyto peníze. Tenkrát ještě byly dohady, jestli se těch tři sta korun má zdanit. Nakonec je nezdanily,“ usmívá se důchodkyně.

Zákulisí soutěže podle ní nebylo nijak lichotivé. „Byly tam takové dohady, že se jedná o Knoppovou, tak to nejde,“ líčí stařenka. Způsobily to politické tlaky na jejího manžela, což se přeneslo i na ni samotnou.

Alena Knoppová při vzpomínkách na tehdejší dobu podotýká, že slovo molitan nebylo tenkrát nijak významné. „Nečekala jsem, že se to mezi lidmi tak ujme. Spíš mě to překvapilo. Nedávala jsem tomu nějaký mimořádný význam,“ poukazuje skromná stařenka, která pracovala v Gumotexu od roku 1950 až do důchodu.

V době, kdy vymyslela název molitan, pracovala v obchodně technických službách převážně jako garant na veletrzích. „Jeden čas jsem pak dělala jako bokovku i firemní časopis,“ sděluje usměvavá žena.

Gumotex prodal molitan Polákům

Akcionáři Gumotexu přenechali firmě Organika společnost Matricida na výrobu světoznámého molitanu.
Sto čtyřicet devět lidí, kteří dosud vyráběli v břeclavském Gumotexu polyuretanovou pěnu známou spíše pod označením molitan, už pracuje pro polskou firmu Organika s. a., která je jedním z největších výrobců polyuretanové pěny v Evropě.

„Nově převzatá společnost nadále vyrábí molitan v areálu břeclavského Gumotexu,“ sdělil mluvčí Gumotexu Josef Horníček. Rozhodnutí o odštěpení výroby blokové polyuretanové pěny učinili podle jeho slov noví akcionáři Gumotexu už počátkem loňského roku.

Prvním krokem, který k prodeji vedl, bylo převedení veškerého majetku souvisejícího s výrobou polyuretanové pěny. Od prvního září loňského roku převzala zaměstnance, know-how a ochrannou známku Molitan sesterská akciová společnost Matricida.

„Pro stávající zaměstnance znamená tento kontrakt perspektivu. Polská společnost není fond, který něco koupí a prodá kvůli zisku. Má smělé plány v rozvoji společnosti a prodeje,“ říká předseda představenstva společnosti Matricida Jaroslav Trávníček, který zároveň zastupuje nového vlastníka břeclavské firmy.

„S pracovníky výroby molitanu jsem už hovořil. Zatím je předčasné mluvit o rozsahu jakýchkoliv zásahů do výroby. Musíme nejdřív poznat společnost a její systém. Každopádně do ní vstoupí noví zákazníci společnosti Neochem plus,“ sdělil Trávníček, podle něhož se nečeká žádné drastické snižování stavů.

A jak se na změny dívají zaměstnanci? „Myslím, že dokud se dokud bude pro lidi dostatek práce, tak to nebude mít žádný vliv. Nevím, jak se bude chovat vedení, jaké má plány,“ řekl jednašedesátiletý Jiří Nečas, který pracuje přes třicet let v hale na výrobu molitanu a letos podzim se chystá odejít do důchodu.