Největší šanci obhájit svůj post tak má lidovecký místostarosta Richard Zemánek. „Z nejužšího vedení jsem jediný, kdo bude obhajovat výsledky práce současné radnice," pomyslně přikývl Zemánek.

Z rady i oficiální scény břeclavských politiků s jistotou zmizí kvartet sociálních demokratů: starosta Oldřich Ryšavý, místostarosta Jaroslav Parolek a Alena Káňová 
s Petrem Pěčkem. Ten se přitom do rady dostal teprve nedávno.

Všichni čtyři z voleb odstoupili kvůli vnitrostranickým sporům a odsunutí na zadní, složitě volitelné, pozice. „Za léta odvedené práce je mi to líto, ale nedá se nic dělat," poznamenal v týdnu Pěček.

Mužská trojice se ze zastupitelstva vytratí po dlouhých letech, avšak Káňová, ředitelka městského muzea, opouští křeslo po jednom volebním období. „Musím říci, že mne velmi mrzí, že se nemohu zapojit do komunální politiky i v dalším volebním období, zejména když mi vyslovují lidé podporu za moji dlouholetou práci především v oblasti kultury," řekla Káňová Břeclavskému deníku Rovnost.

Konec po 25 letech

Spolustraníci ji zapsali na 22. pozici. Tu odmítla. A volby bude pouze sledovat. „Při svém vstupu do komunální politiky v roce 2010 jsem přinesla naší kandidátce velké množství hlasů. Není mým cílem se nechat takzvaně natruc vykroužkovat do popředí, chtěla jsem pracovat 
i nadále s plným nasazením 
a hlavně čistými záměry. Ale k tomu potřebuji od svých politických spolupracovníků důvěru, podporu a hlavně pocit, že jim jde o to stejné, o co jde mne," doplnila žena.

Nadále se chce věnovat kultuře a společenskému životu ve městě. Zatímco Káňová další angažmá v politice nevylučuje jistý závěr prožívá dlouholetá tvář KDU-ČSL Miloš Petrů. Někdejší místostarosta se po zdravotních potížích vzdal křesla v nejužším vedení města a zůstal „jen" radním. Tím také skončí.

Do dalšího boje se již nevrhne. „Pan Petrů už podle svých slov do voleb jít nechce. Je v politice pětadvacet let. Něco mu naznačilo zdraví a chce také dát prostor dalším," podotkl Zemánek na adresu stranického kolegy.

Se zdravím zápolila také bývalá starostka a dlouholetá představitelka ODS Anna Procházková. Nevzdává se ani do dalšího období. Na kandidátce občanských demokratů je však až ve druhé desítce. Jen o něco výše je její stranický kolega a současný místostarosta Luboš Krátký. Před čtyřmi lety se do vedení města vyhoupl ze čtvrtého místa, nyní je devátý. „Co na to říct. Není to příjemné, ale respektují volbu členů našeho sdružení," konstatoval Krátký.

Pohoršil si také Radomír Bortlík, minulá dvojka TOP 09. Do voleb jde jako čtverka.