„Byl to skvělý zážitek, atmosféra tam byla neuvěřitelná. Také jsme navázali nová přátelství se studenty z ostatních zemí,“ popsal jeden ze soutěžících Vojtěch Antoš. Podle ředitele gymnázia Vlastimila Kropáče si ruštinu jako druhý jazyk volí už asi čtyřicet procent studentů.

Při výběru jazyka dal student Antoš na radu své matky. „Rozhodoval jsem se mezi ruštinou a němčinou,“ prozradil student. Dodal, že se chce v jazyce psaném v současné době už ne zcela obvyklou azbukou co nejvíce zdokonalit.

V areálu bývalé Fruty ve Znojmě se začíná stavět. Má tu být prodejní komplex s obchody.
Brownfield po Frutě? Na místě vyrostou nové obchody

Znalost ruštiny může absolventům pomoci při hledání uplatnění. „V Jihomoravském kraji každoročně evidujeme desítky nabídek s výslovným požadavkem zaměstnavatelů na znalost ruského jazyka. Nejčastěji se jedná o pozice ve strojírenství a stavebnictví, jako jsou například inženýři, projektanti, stavbyvedoucí, ale také v administrativě a službách. Myslím například obchodní referenty, pracovníky call center nebo recepční,“ vyjmenovala mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Stejné zkušenosti má i ředitelka personální agentury Anex Věra Pietrasová. „S ruštinou se dá uplatnit například ve stavebnictví,“ potvrdila Pietrasová.

Ve zmíněné moskevské soutěži skončila jedna ze studentek gymnázia v první dvacítce. Učitelka ruského jazyka na velkopavlovickém gymnáziu Jana Lorenzová už začíná studenty připravovat na další soutěže. „Pomáhám jim také hledat mimoškolní aktivity, kde mohou jazyk dále rozvíjet,“ podotkla Lorenzová.

Společně například pravidelně vyrážejí do Brna, kde poznávají ruské zvyky a tradice. „Některé studenty také pozval ruský atašé na konzulát, kde jim poděkoval, že se učí jeho jazyk,“ ocenila Lorenzová.

DOMINIKA SVOBODOVÁ

Ilustrační foto.
Kam a zda vůbec se Brňané svezou Hyperloopem? Do roka budeme vědět, tvrdí město