"Naším záměrem je vytvořit zařízení, kde by se lidé cítili dobře, mohli se potkávat, posedět s přáteli. Doprovodnými akcemi a drobnou komercí by ředitelka knihovny snížila náklady na provoz. A když si u čtení lidé budou moci prohlédnout i obrazy z naší významné sbírky, tak to bude jen dobře," uvedl mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS).

Vypracují studii

Návrh na zřízení nového centra kultury prosazoval opakovaně. S původní myšlenkou na vznik muzea totalitních režimů neprošel, padla také v minulosti hojně probíraná varianta s vybudováním farmářské tržnice.

Na návrh zastupitele Tomáše Hlavenky (TOP 09) zastupitelé starostovi uložili, aby nechal vypracovat architektonickou studii včetně rozpočtu a provozních nákladů na přebudování.

S jiným nápadem, než na galerii s knihovnou, přišel na jednání další zastupitel Vojtěch Jedlička (KSČM). Ten se už dříve nechal slyšet, že by u budovy mohlo být nové parkoviště. Mikulovští ovšem jím nabízenou možnost zamítli. Budova stojí v ulici Svobody pár desítek metrů od Náměstí.