„Nedávno jsem z ní pozoroval konipase lučního, který je jedním z méně častých druhů našich ptáků,“ zmínil Petr Berka z odboru životního prostředí v Hustopečích na Břeclavsku.

Kobylští si na dřevěnou „vyhlídku“ rychle zvykli. „Za rok, co u nás pozorovatelna stojí, jsme od místních obyvatel zaznamenali pouze kladné ohlasy. Návštěvníci zase oceňují, že nenarušuje ráz krajiny,“ hodnotil starosta obce Pavel Kotík.

Požár pole a pneumatik u Suchohrdel u Znojma.
Mizerné žně ještě zhoršily požáry. Zemědělci musí dbát na prevenci, říká hasič

Ne všude si vzali obyvatelé ptačí pozorovatelny hned za své. „Lidé nejdříve přistupovali ke stavbě s nedůvěrou, ale časem si zvykli a považují ji za zpestření,“ hodnotil například starosta Mikulovic na Znojemsku Karel Kříž.

Právě u mikulovického jezera postavili nadšenci v roce 2007 první ptačí pozorovatelnu na jižní Moravě. Dnes jich v Jihomoravském kraji stojí v pěti lokalitách celkem sedm. Jedna na Znojemsku a hned šest na Břeclavsku v oblasti Lednických rybníků. „Tato oblast je pro pozorování výborná. Lze zde nalézt i některé méně běžné druhy jako je orel mořský či sýkořice vousatá,“ informoval ornitolog David Horal.

Nejvíce „vyhlídek“ vyrostlo u rybníku Nesyt nedaleko Sedlece. Celkem tři. „Návštěvnost počítáme zhruba okolo tisíce lidí ročně,“ sdělil Jiří Kmet ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

U Pasohlávek už existuje archeologická naučná stezka Mušov jako brána do Římské říše. Na snímku archeolog Balázs Komoróczy.
Do světa Římanů lidé vkročí v novém archeologickém centru u Pasohlávek

Všechny pozorovatelny jsou dostupné z veřejných cest. Disponují informační tabulí, kde návštěvníci naleznou informace o pozorovaných druzích ptáků.

ADAM PAVELKA