Příprava rozpočtu je téměř u konce. Konečnou podobu rada projedná příští týden v úterý a zastupitelé ho budou schvalovat 20. prosince. „Nechtěli jsme hospodařit v provizoriu, proto nečekáme na schválení státního rozpočtu. Příjmy z daní jsme odhadli velmi střízlivě, protože očekáváme, že budou nižší než loni," sdělil ve čtvrtek první náměstek hejtmana Stanislav Juránek. Podle něj je rozumnější počítat s menšími příjmy, než rozpočet později seškrtávat. Na účet jihomoravského kraje přijde v příštím roce ještě dalších osm a půl miliardy korun, které ale poputují rovnou do školství na platy učitelů a další výdaje.

Přesné částky pro jednotlivé investice zatím kraj nezveřejnil. Nejvíce peněz ale podle náměstka Václava Božka poputuje do oblasti dopravy a zdravotnictví. „Největší částku přispějeme na údržbu silnic a také na opravy nemocnic ve Znojmě a Břeclavi," upřesnil Božek. Podle něj bude kraj přispívat zejména na akce, na které získá dotace nebo přinesou úsporu nákladů. „Takovými projekty jsou třeba zateplování škol," dodal.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje letos dostala na letní a zimní údržbu 550 milionů korun. „Na opravy jsme bez započítání evropských dotací dostali jen asi čtyřicet milionů korun, což skutečné potřeby nepokrývá. Na jihu Moravy je potřeba opravit stovky kilometrů silnic. V příštím roce přitom počítáme s akcemi asi na osmdesát kilometrů," popsal ředitel správy Jan Zouhar.

Opravy se dočkají silnice druhé třídy například v jedenáctiki­lometrovém úseku z Nosislavi do Velkých Němčic na Břeclavsku, sedmikilometrová silnice z Ivančic na Brněnsku do Polánky nebo sedmikilometrový úsek z Čejkovic do Velkých Bílovic na Hodonínsku.

Kraj hotový rozpočet vyvěsí od úterý na svých internetových stránkách a lidé k němu ještě mohou posílat připomínky. Několik desítek lidí už svůj názor na rozdělení krajských peněz vyjádřilo přes speciální formulář, ve kterém mohli i hlasovat, které kapitola má dostat víc peněz. „Největší podporu dali oblastem dopravy a sociálních služeb. Dále upřednostňovali oblast zdravotnictví, školství, tělovýchovy a zájmové činnosti," uvedl krajský mluvčí Jiří Klement. Juránek ve čtvrtek zaručil, že všechny zaslané připomínky kraj vypořádá.

Opoziční zastupitelé zatím návrh rozpočtu neviděli, ale souhlasí, že investice do dopravy patří k největším prioritám. „Podpoříme také investice navázané na evropské dotace, zejména do vědy a výzkumu. Naopak jsem myslel, že předraženou opravu znojemské nemocnice nová koalice nepodpoří," komentoval lídr opozičních občanských demokratů Jiří Crha.