Ta vypukla v létě v Nizozemí a Belgii. „Následně se objevila v řadě evropských států, kde asi nemají tak důkladné kontroly jako u nás. Ze čtyř set milionů nosnic jich bylo vyřazených asi deset procent, což se v otevřeném tržním prostředí odrazilo v nárůstu cen vajec. Zvláště od listopadu,“ vysvětlila Dlouhá. Ta očekává, že ceny začnou klesat až po Vánocích.

Fipronil je insekticid hubící parazity. Nesmí být používaný u zvířat chovaných k produkci potravin. Látka se objevila v milionech belgických, holandských a německých vajec.

Skoro 30 tisíc slepic už veterináři utratili v chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Pokud si tam lidé v minulých dnech vejce zakoupili, mohou je na místě vrátit nebo vyměnit za ta nezávadná.
Salmonela ve vejcích: veterináři vybili už přes polovinu nakažených slepic

Podle Českého statistického úřadu vzrostly ceny vajec už v září o pětadvacet procent. V říjnu pak o dalších dvanáct a půl procenta. „Meziroční nárůst je o 36,4 procenta,“ shrnul statistik Jiří Mrázek.

Důvody zdražení vajec
· V srpnu 2017 vypukl v Belgii, Holandsku a Německu fipronilový skandál.
· Miliony evropských vajec obsahovaly jedovatou látku.
· Bylo nutné zlikvidovat zasažená vejce a odstavit 10 procent slepic.
· Tato opatření zapříčinila nárůst cen vajec v celé Evropě.
· Na podzim na tento trend reagovaly české drůbežárny i menší chovatelé.
· Cena za středně velké vejce se nyní pohybuje kolem 5 korun.

Ceny navyšovali také producenti vajec v regionu. „Vzhledem k tomu, jaká je situace na trhu, i my jsme zdražili na čtyři koruny a více. Poptávka je sice veliká, ale dáváme přednost našim dlouhodobým obchodním partnerům,“ sdělil manažer chovu drůbeže na pomezí Břeclavska a Brněnska Petr Bonczek.

Nákladnější bílky a žloutky se projeví i v cenách vánočních cukrářských dobrot. „Více nás ubíjejí daně než vajíčka za pět korun. Cenu ale musíme nastavit tak, abychom neprodělali,“ řekla znojemská cukrářka Stanislava Lacinová.

Podobně to vidí i její kolegyně v oboru Blanka Valová. „Zdražování je špatné, a zvláště v předvánoční době se nehodí,“ podotkla Valová.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie, která má členy na Hodonínsku i Břeclavsku, je vajec v České republice nedostatek. „Některé obchodní řetězce tak začaly kupovat vejce ze zahraničí, dokonce z Nizozemí. Jsem zvědavá, jak dopadnou kontroly a jestli je lidé koupí,“ uvedla Dlouhá. Ceny uvnitř České republiky jsou podle ní hodně podobné.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Pro jižní Moravu tak není výhodou to, že je mezi kraji druhým největším chovatelem drůbeže. „Stavy se letos proti loňskému roku rozšířily téměř o čtvrtinu,“ vyzvedla Jindřiška Svobodová z krajské správy Českého statistického úřadu.

Vandal v Moravském krasu umisťuje znaky s moravskou orlicí.
Zničené cedule s českým lvem nahradily nové. Řádění vandala prozatím ustalo

Při letošním sčítání bylov kraji 3,8 milionu kusů drůbeže, z toho téměř sedm set tisíc slepic. Stavy nosnic podle Dlouhé zůstávají stejné. „Doposud ale byly ceny vajec velmi nízké a nerentabilní. Doplatily na to některé menší farmy, které zkrachovaly,“ připomenula.