Ovar, jitrnice, jelita, tlačenka i horká černá polévka zvaná prdelačka. Na nádvoří valtického zámku to 
v sobotu dopoledne voní zabijačkou. Nejednomu příchozímu se zjevně sbíhají sliny.

Návštěvníci, kteří postupně plní zámecké nádvoří, nelitují. Čerstvé zabijačkové dobroty přímo z kotle se v současnosti dají na Břeclavsku koupit spíše výjimečně. Veřejných zabijaček je jako šafránu a je to vidět i na zájmu příchozích. Právě u stánku se zabijačkovými pochutinami je jednoznačně nejdelší řada. „Nejvíce jdou na prodej jitrnice 
a jelita," oznamuje kolem poledne prodejce Marian Balog.

Ten nestačí lákavý sortiment ani doplňovat.„Určitě si ze zdejší zabíjačky odvezu něco domů," má jasno například Martina Vajbarová z Moravské Nové Vsi.

Ani já lákavé vůni nakonec neodolám. Rozhoduji se pro dobře vyhlížející škvarky. 
A musím říct, že jsou opravdu velmi dobré.

Hlavně pro Valtické

Návštěvníci adventní akce, kterou pořádá Státní zámek Valtice, ale mohou ochutnat 
i další pochoutky. Třeba grilovaná cigára nebo oštiepok. „Už jsem měla francouzské palačinky," chlubí se Vajbarová dalším pamlskem, jež na nádvoří nabízejí. „A chystám se na vánoční punč," dodává.

A co by to bylo za program 
v hlavním městě vína, kdyby se tu neprodával svařák. Paradoxně žádný stánek však není domácí. „Akce není velká, je uzpůsobená hlavně pro Valtičany. Ti v sezóně v podstatě nemají čas na to, aby někam šli. Víkend pro ně znamená plnou pracovní zátěž. Snaží se, aby měli turisté plný servis," vysvětluje provozní valtického zámku Michal Tlusták. A vůbec mu nevadí, že se na sobotní akci objeví desítky, a nikoliv stovky lidí.

Zámecký advent nabízí zájemcům rovněž zimní prohlídky zámku. Ani na ně nemají Valtičtí v sezóně většinou čas. „Dlužno říci, že kromě venčení psů obvykle zámek nenavštěvují," všímá si Tlusták.

Pro děti připravilo Centrum volného času 4ALL mikulášskou dílnu. O navození předvánoční atmosféry se kolem poledne stará hudbou 
a zpěvem cimbálová muzika Kapuráci z tamní základní umělecké školy. Vzduchem se line třeba koleda Jak jsi krásné neviňátko.

Od tří hodin odpoledne se pak část dění přesunuje do Národního vinařského centra na zámku, kde začíná košt archivních vín.