Ovárek, tlačenka či čerstvý mozeček s vajíčkem a chlebem. Dobroty, které skýtá tradiční zabijačka. Mladé generaci už ale vesnické vepřové hody pomalu nic neříkají. U těch starších zase hrozí, že jim za chvíli zbudou jenom vzpomínky.

Petr Zugárek z Týnce přičichl k řeznické profesi už jako čtrnáctiletý. Učil se od dědečka, který byl také řezník. Teď je Zugárkovi dvaačtyřicet let a může dobře srovnávat. V Týnci podle jeho slov lidí s vykrmeným pašíkem v chlívku rapidně ubylo. Rozdíl oproti tehdejší době je to markantní.
„Lidé se už nechtějí špinit. Jsou také pohodlní a kolem prasete je práce,“ srovnával Zugárek, který s řezničinou skončil před dvěma lety. Nyní se k ní ale možná zase vrátí, i když moc dobře ví, že to znamená pracovní víkendy.

„Tato živnost zabere spoustu času. Je to hodně cestování. Dřív jsem objížděl okolní dědiny, ale práce byla třeba i ve slovenských Kútech,“ vzpomínal někdejší řeznický mistr. V Týnci už příliš práce nenajde. Čuníka na zabijačku tam podle jeho slov chová už jen kolem deseti domácností. „Když jsem začínal, měl u nás prase skoro každý, určitě přes osmdesát procent domácností,“ podotkl s nostalgií.

Starostka Týnce Hana Zoubková se dokonce snažila vypátrat, kolik lidí v obci holduje domácí zabijačce. „Bohužel se mi to nepodařilo zjistit. Bude jich ale málo. V dnešní době už není na něco takového čas. Třeba i proto, že už neplatí osmihodinová pracovní doba. U mnohých se o dost protáhne. Lidé jsou pak rádi, že si doma odpočinou,“ řekla Zoubková.

Lidem přitom nebrání žádné zvláštní předpisy, aby si mohli svého pašíka předchystat na jeho poslední cestu. „Ten, kdo chová pouze jedno prase, jej nemusí hlásit na veterinární správu,“ potvrdil Jan Čambala z Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj.
Vepřové hody patří k vesnické kultuře už dlouho. Domácí zabijačka je většinou záležitostí zimních měsíců. „Většinou se zabíjelo, když byli lidé doma před vánočními svátky. Zabijačky začínají po ochlazení. To nejsou mouchy a vosy, ztuhlé maso se dá lépe zpracovat. Patří k tomu i svařák na zahřátí,“ smál se Zugárek, který měl spoustu práce hlavně v lednu. V některých letech prý asistoval u zabijaček až do května…

Více v Břeclavském deníku v pondělí 29. října