S vyhláškou zakazující prodej v ulicích přesto starosta nepočítá. „Není to nástroj, který by problém jednoznačně vyřešil," vysvětloval Průdek. Zároveň zdůraznil, že v budoucnu bude s pohybem obchodníků v ulicích daleko obezřetnější. „Firma vyhrála energetickou burzu a požádala, zda může oslovit lidi. Pokud má být někdo v obci s podomní nabídkou, je vždy lepší, když o tom obecní úřad ví. V případě problémů pak může zakročit, což se stalo. Pracovníky jsme vyhledali a upozornili na to, že se nám nelíbí, když se zaštiťují jménem starosty či místostarosty," pokračoval Průdek. A odmítl jakékoliv další takové spojení s obecním úřadem.

Složité dohadování

Na problém upozornila Rakvičanka Miroslava Klímová, jež je členkou zastupitelstva a s obchodníky se setkala. Jejich postup poté popsala na sociální síti. Že někdo přijde, věděla z hromadné sms zprávy odeslané obyvatelům Rakvic. „Tušila jsem, že by to mohl být problém pro starší lidi, kteří se nechají ukecat kdečím. Když u nás pak zazvonili, ohlásili se slovy, že jsou tady na žádost pana starosty. Věděla jsem, že to tak není a kontaktovala ho. Ihned zakročil. A mezitím jsem o tom informovala ostatní," sdělila Klímová.

Zákaz podomního a pouličního prodeje v obci není. V zastupitelstvu lze o „zakotvení" takové vyhlášky slyšet rozdílné názory. Zatímco právě Klímová by pro ni ruku zvedla, první muž obce je zdrženlivější. „Pokud ji máte, musíte mít nástroj, abyste zajistil její dodržování. Bez městské policie je to ale v rovině personálu nebo starosty. Řada těchto prodejců má za sebou právní zázemí a dohadovat se s nimi v terénu je velmi problematické," argumentoval Průdek.

V případě problémů obchodníky požádá, aby odešli. Pokud ne, kontaktuje policisty. „Jenže pokud vyhláška obci chybí, nemůžeme zakročit. Prodejci nic neporušují," poznamenala mluvčí policie v okrese Břeclav Kamila Haraštová.

Od začátku roku policisté řešili devět případů. Za porušení vyhlášky si viníci mohou vysloužit pokutu až ve výši třicet tisíc korun. Nejčastěji se vyskytují právě nabídky na dodávku energií.