Kvantové tečky jsou ohraničené oblasti polovodiče o průměru kolem dva až deset nanometrů, jež jsou schopny v důsledku nižší energie ve srovnání s energií vodivostního pásu okolního polovodiče vázat elektrony.

Vědci simulovali čtyři miliardy let staré procesy, které se odehrály při dopadu asteroidu na Zemi. Zjistili, že kvantové tečky uvolněné z těžkých kovů v asteroidech mohou v prostředí organických látek a při působení UV záření plnit funkci jednoduchých enzymů, které jsou rozhodující pro fungování živých organismů.

Most v Tetčicích museli kvůli havarijnímu stavu uzavřít. Po opravě jej ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne znovu otevřou.
Tah mezi Brnem a Ivančicemi na čas opět průjezdný. Otevřeli most v Tetčicích

V laboratoři zahřívali roztok formamidu, jenž obsahoval syntetizované kvantové tečky a zároveň na roztok působili UV zářením. Prokázali, že kvantové tečky fungují jako katalyzátor pozvolného vzniku základních bází nukleových kyselin, a tudíž složitějších prebiotických látek.

„Na základě těchto pokusů jsme formulovali novou teorii vzniku života založeného na kvantových tečkách vyskytujících se v horkých impaktních kráterech," uvedl Lukáš Nejdl, spoluautor studie z Mendelovy univerzity v Brně.