„Přesný počet rozdaných sKaret nyní v hlavě nemám. Zájem však není nijak obrovský. Spíše to jsou jednotlivci. Ke konci roku jsme předávali několik sKaret pro držitele průkazů OZP (osoby se zdravotním postižením – pozn. redakce). Někteří z nich si je ještě vyzvedávají," přiblížil ředitel břeclavského pracoviště úřadu práce Lubomír Marko.

Příspěvky na péči, dávky pro osoby se zdravotním postižením, pomoc v hmotné nouzi i státní sociální podpora. Vyplácení všech těchto dávek mělo jít pouze sKartou. Pravidla se ale změnila. Lidé mohou nadále přijímat sociální dávky i poštovní složenkou. „Pokud však lidé o sKartu požádají, tak ji bez problémů nabídneme. Nikoho ale nepřemlouváme," poznamenal Marko.

Její držitelé si poté nechávají posílat peníze na konto sKarty. Problémy spojené se sociální kartou nejsou podle Marka žádné. „Čekáme, jak to bude s kartami dál. V současnosti je většina lidí zvyklá, že jsou jim peníze posílány na účet. Projekt byl nastavený tak, aby vyhovoval všem, jen nebyl dotažený do konce," podotkl šéf břeclavského pracoviště úřadu práce.

Jak dodal, u sociálních karet by našel i klady. „Určitě mají své výhody. Lidem, kteří však žili někde v zapadlé vesnici například na Vysočině, by zřejmě přinesly určité komplikace. Například při placení v obchodě nebo vybírání z bankomatů, které nejsou v každé obci," tvrdil Marko.

S možnými obtížemi se počítalo například u těch, kteří s platební kartou nikdy nepracovali nebo u handicapovaných lidí, kteří by neměli možnost dostat se na pracoviště úřadu práce. Podle Marka ale měli někteří příjemci dávek o využití karet mylné informace.

„Zhruba šedesáti procentům lidí jsme dávky posílali na jejich účty, zbytek dostával peníze pomocí složenky. V sKartě viděli problém především ti, kteří své účty již měli. Mysleli, že si budou muset zavádět nový," řekl Marko.