Pět až deset korun. O tolik podraží láhev jakostního vína ročníku 2010 Vinné sklepy Valtice. Podle ředitele společnosti Marka Šťastného je zvýšení ceny nutné. Důvodem je vysoká nákupní cena hroznů, letos nedostatkového zbo­ží.

„Ceny se snažíme upravit od pěti do deseti korun za láhev vína. To je u levnějších jakostních vín. U přívlastků platí individuální cenová politika. Tam by nárůst nemusel být teoreticky až tak dramatický,“ vylíčil Šťastný.

U takzvaných jakostek je podle něj problém palčivější, protože největší tlak je právě na ceny levných vín. „U jakostních vín, která jsou běžně v obchodě za zhruba šedesát korun, když spočítáme veškeré náklady, tam se pracuje s nízkými maržemi. Když potom vyskočí cena hroznů o devadesát až sto procent, pak není šance to víno vyrobit,“ vysvětlil ředitel Vinných sklepů.

Byť stojí v čele velké vinařské společnosti, strach z konkurence nezastírá. „Bojíme se jí. Doufám ale, že náš zákazník je zvyklý na moravské víno a nebude mu vadit nějaké maximálně desetikorunové zdražení,“ poznamenal Šťastný.

Ke zdražení podle něj došlo i u Svatomartin­ského vína z produkce Vinných sklepů Valtice. „A červeného vína mají vinaři zásoby z minulých let, které mohou doprodávat. Bude to letos takový polštář,“ je přesvědčený.

O zdražení některých vín nepochybuje hlavní sommelier Národního vinařského centra Valtice Marek Babisz. „Ceny trošku porostou. Podle mě to nebude nic dramatického. Konkurence je tak velká, že to vinaři budou dělat na úkor své marže,“ domnívá se.

Příkladem jsou podle jeho slov jakostní vína dodávaná do hypermarketů. „U těch si podniky nemohou dovolit nějaké dramatické zdražení, protože v tu ránu by se jednak přestala tato vína prodávat a obchod by je nahradil nějakým dovozovým vínem ze zahraničí,“ zdůraznil Babisz.

Letošní menší množství suroviny na výrobu vína se podle něj promítne i do ceny speciálních vín. „Myslím si, že červená vína v přívlastcích, pokud se povedou a budou něčím výjimečná, tak se jejich cena zvýší,“ prorokuje Babisz.

Výkupní ceny hroznů se letos pohybovaly kolem patnácti až dvaceti korun za kilogram. Výběrová Pálava ale mohla podle Babisze přijít i na pětadvacet korun. „Ceny tudíž zákonitě porostou. Bude to podle mě maximálně deset až dvacet procent,“ zamyslel se zkušený sommelier.

Pokud se bude víno zdražovat, tak podle spolumajitele velkopavlovického vinařství V & M Zborovský Martina Zborovského to bude v řádu korun. „Jistý posun nahoru tam bude, ale nepůjde o nic dramatického. I když mnozí by potřebovali zdražit o tisíc procent, vzhledem k tomu, jakou měli úrodu,“ nechal se slyšet.

„Doufáme, že se příští rok zlepší, co se týče množství hroznů. Máme samozřejmě strach i z dalších roků. Nevíme, jak jsou poškozené vinice, uvidíme, jaká bude zima. Může se to projevit i v další sklizni,“ má obavy z opakování špatné úrody ředitel Vinných sklepů Valtice.