„Stočili jsme tam hodně piva, stejně jako na dalších akcích. Slavnosti břeclavského piva budou u zámku pokračovat," potvrdil člen správní rady Jan Svoboda.
Společnost chce mírně zvýšit počet vyrobených hektolitrů. Loni jich bylo patnáct tisíc. Takzvaný výstav pivovaru zatím roste. Po osmdesátimilionové investici nového majitele zahájil činnost v květnu 2013. V prvním roce vyrobil za osm měsíců devět tisíc hektolitrů, loni zaznamenal další růst. Kapacita podniku, která činí čtyřicet tisíc hektolitrů, je ale stále po většinu roku bez využití.
Podle Svobody je složité prosadit se do restaurací, zejména mimo břeclavský region. Firma bude podle něj investovat do rozšíření nabídky. „Chceme rozvíjet stáčené limonády. Pivo Kanec budeme nově stáčet do klasických lahví, tím půjde do celé republiky. V obchodech bude od února letošního roku," uvedl Svoboda.
Výměna sládků
Břeclavský pivovar vyrábí tři hlavní druhy piv včetně v minulosti klíčové značky Podlužan, kterou koupil až po obnovení provozu. Vedle toho podnik dělá speciály. „Stáčené limonády doplní naši nabídku, aby byla úplná. Budeme dělat tři druhy, s příchutí koly, maliny a citronu," uvedla mluvčí pivovaru Jana Kilianová.
Zámecký pivovar Břeclav kromě Břeclavska podle ní cílí také na Brněnsko, Zlínsko a Kroměřížsko.
Poměr sudových a lahvových piv ve výrobě je vyrovnaný. Pivovar, který je součástí zámeckého areálu a má v aktuální poloze více než stoletou tradici, zaměstnává na dvě desítky lidí. Od ledna má nového sládka Dušana Táborského, který přišel z vyškovského pivovaru.
Břeclavský pivovar je z kvarteta jihomoravských průmyslových pivovarů zatím nejmenší. Vznikl na místě bývalého provozu, který skončil v roce 1996. Čtyři roky předtím vyrobil rekordních 225 tisíc hektolitrů piva. Třetinu své produkce pivovar vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu.